середа, 15 вересня 2010 00:13

Володимир Ящук виготовив 150 моделей кораблів

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Модель вітрильного корабля у пляшці з-під горілки на виставці в місті Луцьк. Вона складається з понад трьох тисяч деталей
Модель вітрильного корабля у пляшці з-під горілки на виставці в місті Луцьк. Вона складається з понад трьох тисяч деталей

"Спочатку роблю детальки — весла, вітрила. Для однієї моделі їх потрібно понад три тисячі. Частини акуратно змащую клеєм ПВА. Спеціальними пінцетами обережно просуваю їх у пляшку і там склеюю. На один кораблик затрачаю максимум 30 годин. Найшвидше зробив козацьку чайку — за 20", — каже 57-річний Володимир Ящук із села Промінь Луцького району на Волині. Він  30 років майструє моделі вітрильних кораблів у скляних пляшках від горілки. 9 вересня у Волинському краєзнавчому музеї в Луцьку відкрилася його перша виставка.

— Ідея виникла несподівано. Якось я гуляв вулицею зі знайомим. Він переглядав журнал "Вокруг света", і його вразила стаття про такі-от кораблики у пляшках, — розказує Ящук. — Мовляв, дуже тонка ручна робота. А я посперечався з ним, що зможу зробити точнісінькі.

Володимир Пантелеймонович виготовив 150 моделей. 75 представив на виставці.

— Використовую звичайні підручні матеріали — нитки, картон, пластик, шпон, бамбук. Раніше вибирав пляшки від одеколону, але вони мали набагато гірший вигляд. Тепер купую горілку, виливаю вміст і працюю з тарою.

Макети бере з книжок та інтернету. У його колекції є прототипи практично всіх човнів. Починаючи від тих, що плавали за 4 тис. років до нашої ери, і закінчуючи козацькими чайками.

Купую горілку, виливаю вміст і працюю з тарою

— Мрію виготовити ще кілька піратських та міфічних, зокрема Летючого голландця й Арго. Жоден зі своїх експонатів не продам, — запевняє. — Раніше працював на підшипниковому заводі у місті, але попав під скорочення, тепер усю душу віддаю творчій роботі. Для мене кораблі безцінні.

Виставка триватиме до 20 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Ящук виготовив 150 моделей кораблів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі