Ексклюзиви
вівторок, 19 серпня 2008 07:12

Вогонь зупинився за півкілометра від Червоного Шахтаря

Автор: фото: УНІАН
  Лісова пожежа в Ізюмському районі на Харківщині. Там вогонь гасили 732 людини, 72 машини, 2 вертольоти та 2 пожежні літаки. Пожеж такого масштабу не траплялося більш як 10 років
Лісова пожежа в Ізюмському районі на Харківщині. Там вогонь гасили 732 людини, 72 машини, 2 вертольоти та 2 пожежні літаки. Пожеж такого масштабу не траплялося більш як 10 років

— У Слов"янському та Краснолиманському районах зайнялися дерева й сухотрав"я, — каже Ігор Домаровський з управління МНС Донеччини. — Через недофінансування в останньому районі закрили дві пожежні частини. Є тільки в райцентрі. Але доки пожежники доїдуть у село за 30–40 кілометрів, то гасити вже нічого.

У Вишгородському, Бородянському, Києво-Святошинському, Іванківському та Броварському районах Київщини займається торф. Фахівці Міністерства з надзвичайних ситуацій говорять, що такі пожежі гасити складно — полум"я раптово проривається з-під землі. Торф вигоряє зсередини, утворюючи пустоти, в які можна провалитися. Температура в торфовищі, що палає, понад +1000°С.

На Полтавщині за минулий тиждень сталися 23 лісові пожежі. 16 серпня у Новосанжарському лісництві біля села Пудлівка вогонь гасили 9 год. Вигоріло 85 га лісу, зокрема 42 га — верхового.

— Після низової пожежі дерева зазвичай виживають, — розповідає директор Новосанжарського лісового господарства Василь Красюк. — А верхова йде по кронах. Перекидається вітром на 100–150 метрів. Гасити її важко, а ліс після цього практично не відновлюється. Його треба вирубати й посадити новий. І зробити це вчасно. Бо якщо постоїть два місяці, то з нього вже нічого не візьмеш на переробку.

У Пудлівці та Дубині Новосанжарського району Полтавської області обгоріли сільські кладовища.

— Вони стоять під лісом, — розказує голова Руденківської сільради Сергій Головко. — Пообгорали дерев"яні хрести, столики. У Дубині з палаючих сосен летіли гілляки, шишки. Люди були в шоці.

Жителів Дубини збиралися евакуювати, бо через дим важко було дихати. Але потім він піднявся. Спочатку вогонь знищив три розвалені хати за 300 м од лісу. Потім перекинувся на солом"яний дах будинку Молочиних.

— У Ніни Молочиної хворі ноги, вона неходяча, — каже Сергій Головко. — Як будинок загорівся, її чоловік Іван почав гасити пожежу водою зі свердловини.

Пожежники витягли продимлені та залиті водою ковдри, подушки, матраци. Оселя згоріла. Сім"я перебралася до родичів.

— Підшукуємо для них житло, — згадує сільський голова. — Хати в нас коштують 25–30 тисяч гривень.

Ізюмські ліси на Харківщині спалахнули 14 серпня. Лісники з оглядових вишок побачили вісім пожеж. За два дні вогонь загасили, однак майже 100 га хвойного лісу вигоріло. Половина — дотла.

У суботу ввечері полум"я виникло знову — за 3 км од попереднього місця загоряння. У неділю оперативний штаб МНС готував до евакуації село Червоний Шахтар, в якому живуть 400 чоловік. За півкілометра від населеного пункту вогонь зупинився й перекинувся в інший бік, бо змінився напрямок вітру.

— Ми із п"ятниці почали окопуватися, аби полум"я не перекинулося на хати, — розказує Іван Мельників із Червоного Шахтаря. — Чоловіки пішли до лісу зустрічати вогонь — гілками збивали.

У суботу близько 14.00 зайнявся хвойний ліс поблизу селища Десна Козелецького району Чернігівської області. Вогонь охопив 350 га. У селі Косачівка згоріло 20 будинків. Облдержадміністрація пообіцяла виділити погорільцям гроші на нові помешкання.

Найбільші пожежі були у Греції та США

Найбільшими пожежами у світі вважають загоряння торік улітку в Греції та восени в американському штаті Каліфорнія.
У Греції через спеку вигоріли 270 тис. га оливкових гаїв, загинули 79 чоловік.
На півдні Каліфорнії пожежа через спекотну погоду, сильний вітер та сухі кущі вогонь швидко поширювався. За тиждень 200 тис. га перетворилося на пустелю. Згоріло 1,5 тис. будинків, загинули 14 чоловік і 70 поранені. Полум"я гасили 11 тис. пожежників.

Зараз ви читаєте новину «Вогонь зупинився за півкілометра від Червоного Шахтаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути