вівторок, 07 грудня 2010 00:30

Водіїв штрафуватимуть без доказів

  Ростислав  Шапошников
Ростислав Шапошников

МВС скасувало своє розпорядження №466. Від 21 травня 2009 року воно забороняло даїшникам зупиняти машини без підстав на те, а патрулям — ховатися у кущах. Як це вплине на стосунки водіїв та міліції, "ГПУ" з'ясувала у 24-річного Ростислава Шапошникова, керівника громадського проекту "Дорожній контроль".

Чому скасували розпорядження?

— Воно забороняло складати протоколи без доказів порушення водієм правил дорожнього руху. Потрібні були свідки, фото-, відеоматеріали.

2008 року підвищили штрафи за порушення правил. Водії масово оскаржували у судах постанови. У 90 відсотках штрафи відміняли, бо даїшники не надавали суду докази. То МВС видало документ №466, аби змусити даїшників збирати докази і не програвати стільки справ.

Цього року набули чинності зміни в законі про статус суддів. Автомобілістам заборонили подавати апеляцію на рішення у справах щодо адмінпорушень. Рішення районних суддів тепер остаточні, оскарженню не підлягають. Якщо суддя вирішить без доказів справу на користь інспектора, то водій рішення не оскаржить.

Із штрафів поповнюють державний і місцеві бюджети. Тепер ніщо не заважає даїшникам складати мільйони бездоказових протоколів і накладати на кожного водія штраф від 255 гривень.

Чи є інші правові заборони бездоказово штрафувати водіїв?

— Кодекс про адмінпорушення передбачає збір доказів вини водія. Але психологія міліціонерів така, що Конституція та закони для них не значать нічого. А накази та розпорядження міністра — це керівництво для дій. Якщо раніше розпорядження зупиняло інспекторів, то тепер гальмуючого фактора нема.

Як автомобілістам захищати свої права?

— Місяць тому активісти писали уповноваженому Верховної Ради з прав людини. Просили звернутися у Конституційний суд, аби водіям дозволили оскаржувати рішення районних суддів. Реакції нема. Є інший шлях — відстоювати права в суді. Зараз розробляємо рекомендації. Водії знатимуть, як і куди звертатися при свавіллі з боку ДАІ. Ми змусимо автоінспекцію дотримуватися закону, якщо таких позовів будуть тисячі.

Зараз ви читаєте новину «Водіїв штрафуватимуть без доказів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі