вівторок, 29 січня 2008 07:04

Водіїв на кордоні годує польова кухня

Автор: фото: REUTERS/Vitaliy Hrabar
  Українські прикордонники дають безкоштовну їжу водіям вантажівок, які чекають на кордоні з Польщею у Краковці, — борщ, гречку з тушкованою свининою, гарячий чай
Українські прикордонники дають безкоштовну їжу водіям вантажівок, які чекають на кордоні з Польщею у Краковці, — борщ, гречку з тушкованою свининою, гарячий чай

На українсько-польському кордоні напружена ситуація. Уздовж міжнародних автотрас під усіма пунктами пропуску простоюють сотні вантажівок. Польські митники страйкують шостий день — у понеділок на роботу не вийшло 80% персоналу. Вимагають підвищення зарплат, поліпшення умов праці та юридичного захисту.

На пунктах пропуску в прикордонних районах Львівської області чергують служби швидкої допомоги, автоінспекції, пожежники. Прикордонники годують водіїв безкоштовними обідами.

Від пропуску "Краковець" на 10 км розтяглася черга вантажівок. "Польова кухня" зупинилася посередині колони. Кухарі накладають в одноразовий посуд борщ, гречку з тушкованою свининою, наливають гарячий чай. Нарізають товстими скибами білий хліб. Хто з водіїв стоїть у черзі неподалік, підходить сам. Іншим прикордонники розвозять їжу "газелькою".

— Можна ще порцію борщу? — просить 45-річний Юрій Барщак. — Від канапок уже живіт скручує.

Юрій приїхав із Києва у Краковець у суботу, має перевезти до Польщі меблі. Із товаришем у кабіні гріються "примусом" — балоном, наповненим керосином, яким зазвичай підігрівають чай.

— Якби порожнім був, я би вертався, — каже Барщак. — Та накладну виписали — треба товар доставити. Добре, що ми хоч дерево веземо. Учора дві машини з концентратом для соку приїхали і відразу назад повернулися.

До польових кухарів підходить поляк. Просить налити борщу.

— Курва, якусь воду налили, — невдоволено крутить носом і йде геть.

— Премудрий який, — гукає у спину полякові український водій у темній шкірянці. — Думає, тут марципанами пригощатимуть!

Українці розповідають, що бачили, як працівники Польського консульства роздавали польським водіям по 100 грн.

— Цікаво, чи на польській стороні нашим хоч хто 10 злотих дав, — знервовано додає 38-річний Антон Цьорох із Хмельницького. Із напарником він іде обідати в кабіну машини. Кажуть, на вечерю припасли канапок. А поснідати вже буде нічим.

— Водії дуже змордовані — ні помитися, ні поїсти нормально не можуть, — ділиться Роман Стахів із прес-центру Мостиського прикордонного загону. — Дехто по чотири доби в черзі вичікує.

Під митним переходом "Краковець" простоює 600–700 машин, у Шегинях — біля 200.

Одна зміна на прикордонному переході може обслужити лише кілька десятків вантажівок.

— У Корчовій, на польській стороні, тепер працює лише три митники, тоді як у зміні має бути 17. У Медиці на роботу вийшли сім із 22 працівників. Поляки взяли відпустки за свій рахунок або перебувають на лікарняному. Робочі не справляються зі своїм завданням, — веде далі Роман Стахів.

Через довгі черги на кордоні двоє водіїв загинули. 50-річний поляк помер від серцевого нападу після триденного очікування. 43-річний український водій Юрій Карпінський загинув під час пожежі в кабіні.

Зараз ви читаєте новину «Водіїв на кордоні годує польова кухня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі