вівторок, 17 квітня 2007 07:02

Водії маршруток їздитимуть в уніформі

Автор: фото: Інна ПРИСТУПА
  Водій 36-го маршруту в Тернополі 32-річний Юрій Ничка придбав собі форму на початку квітня. Шофери кажуть, що комплект — сорочка, жилетка та краватка — обходиться щонайменше у 145 гривень
Водій 36-го маршруту в Тернополі 32-річний Юрій Ничка придбав собі форму на початку квітня. Шофери кажуть, що комплект — сорочка, жилетка та краватка — обходиться щонайменше у 145 гривень

До 20 квітня всі тернопільські водії будуть у нових уніформах — синіх або блакитних сорочках, краватках та жилетках. Такі зміни запровадив начальник управління транспорту міськради Ігор Мединський, 46 років. Каже, перейняв із-за кордону:

— А що, треба вчитись і нам. Я багато подорожував: і в Мюнхені, й у Торонто бачив, як гарно і презентабельно, коли водії одягнені у форму одного зразка — галстуки та жилетки. Вирішив: доки я керуватиму, всі тернопільські водії будуть в уніформах. Перевізники мусять слідкувати, щоб шофери щодня були при повному параді. Інакше будемо розривати з ними договори.

Водії кількох маршрутів уже одягають сині чи блакитні сорочки й краватки. Жилетки ще не всі пошили.

— За сорочку дав 50 гривень, а за галстук і жилетку — ще 95, — невдоволено каже шофер маршруту N28 Олег Мельник. — Раніше їздив у футболці чи кофті. Одягався так, щоб не парило. А тепер до нової форми потрібен кондиціонер, бо гаряче.

Водій маршрутки N14 Ігор Било до нової форми також не звик. Говорить, що раніше так одягався тільки по святах. Після того як поїздив у формі останні кілька днів, на шиї з"явилося подразнення.

Нову уніформу водії маршруток і автобусів купують за свої гроші. Сорочки — в магазинах або на ринку. Краватки і жилетки — в ательє.

Володимир Аджалишин у новій формі почувається зручно.

— Люди усміхаються і кажуть, що до салону приємно зайти. Настрій піднімається, — поправляє комірець чоловік.

Із 1 травня в тернопільських маршрутках буде ще одне нововведення — оголошуватимуть зупинки. Із колонок лунатиме голос заслуженої артистки України Світлани Бабчук.

— Оголошення будуть майже як у київському метро, — зазначає Мединський. — Називатиме зупинку, попереджуватиме про закриття дверей. Казатиме, які заклади розташовані поряд та закликатиме бути взаємоввічливими.

Готували аудіозаписи понад місяць. Спочатку склали список усіх зупинок і закладів, що розташовані поряд. Записали 220 касет.

Артистка Світлана Бабчук гонорару за свою роботу не просила. Сказала, що робить це для міста.

Нині перевізники встановлюють на автобусах потрібну апаратуру — програвач та колонки. Це коштує від 300 до 600 грн, залежно від якості. За словами чиновників, перевізники погодилися оплатити обладнання. Ціна на проїзд після всіх нововведень не зросте. Вона становить 1 грн.

Рейсові автобуси в Тернополі курсують по 45 маршрутах.

Зараз ви читаєте новину «Водії маршруток їздитимуть в уніформі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі