субота, 19 квітня 2008 07:00

Виводять першу українську породу собак

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ольга Сулімова має собаку породної групи український кольоровий той на кличку Капітошка
Ольга Сулімова має собаку породної групи український кольоровий той на кличку Капітошка

На виставці собак "Перлина України" у Львові 12 квітня вперше показали представника породної групи український кольоровий той. 10-місячний Капітошка важить майже 2 кг, має довгу сіро-коричневу кучеряву шерсть. Його нащадки претендують стати представниками першої української породи.

— Це дамська салонна собака, — каже Ольга Сулімова, 35 років, власниця Капітошки. — Вона покладиста і терпляча. Як на мене — ідеальна собака для міської сім"ї.

Кольорових тоїв у кінологічному клубі України розводять чотири роки. Схрещують їх між собою, вибирають спокійних та однакових за зовнішністю. Уже вивели 78 песиків.

— У повоєнні роки цих собак тримали мало не в кожному дворі Києва, Маріуполя, Кіровограда, — розповідає президент кінологічного клубу України Ігор Сулімов, 54 роки. — І щоб не профукати їх, як колись таврійську вівчарку (тепер її називають південноросійською), ми хочемо зареєструвати цих собак як породу — український кольоровий той. Зараз кольоровий той — породна група.

Породу зможуть зареєструвати років через 10–15. Для цього в собаки мають бути зафіксовані щонайменше чотири родові коліна, пояснює Сулімов. Приміром, російського той-тер"єра породою визнали через 30 років після початку розведення.

Цуценя можна купити за 300 доларів

Нині цуценя українського тоя можна купити за $300. У кінологічному клубі на них черга.

Столичний кінолог Тетяна Бойко заперечує існування породи той. Мовляв, так люди називають собак через маленький зріст. Вона вважає їх метисами, тобто сумішшю йоркширського тер"єра та мальтійської болонки. Бойко стверджує, що нові породи вже не виводять, "бо їх і так 300 видів".

— Це все брехня, — реагує на такі слова Ігор Сулімов. — Наші конкуренти-кінологи виливають на нас відро бруду, бо їм вигідніше продавати західні породи, аніж українські.

Зараз ви читаєте новину «Виводять першу українську породу собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі