четвер, 24 лютого 2011 00:45

Вітрини з російськими назвами обмалювали фарбою

"Пришли на работу в полдевятого утра. А тут вся витрина загажена какой-то красной краской", — розповідає у понеділок зранку офіціант столичного бару "Николай". Заклад розташований у центрі Києва, на вул. Саксаганського. — Ми з хлопцями відмили скло і відкрили кафе.

Невідомі обмалювали фарбою із балончиків вітрини п'яти закладів у центрі міста. Вивіски на них — російською. Відеоролик виклали в інтернеті. На ньому видно, як чоловіки виводять на склі "Долой язык, давай мову!" Вони заявили, що об'єднані в організацію "Бойова Просвіта". Так відзначили Міжнародний день рідної мови, 21 лютого.

У кафе "Николай" про збитки не говорять. Зі слів офіціанта, заклад назвали на честь російського віолончеліста Миколи Перегудова. Таке саме кафе є у Москві. Київське розташоване на першому поверсі, має дві зали.

Офіціант хоче розповісти деталі, але розмову перериває адміністратор. Говорить, що вітрину "Николая" розмальовують уперше. Телефонує керівництву. За хвилю передає розпорядження: із пресою не спілкуватися.

Адміністратор ресторану російської кухні "Онегинъ" на вул. Пушкінській розповів, що їхню вітрину розфарбовували й раніше.

Напроти цього закладу — дільничий пункт міліції. За кілька хвилин із "Онегинъ" виходить офіціант. Піднімає ролети, перевіряє, чи немає фарби на склі.

"Бойова Просвіта" розмалювала також вітрини салону хутра "Меха Екатерина" на вул. Великій Васильківській. Магазин займає два поверхи. У понеділок їхні шибки чисті.

— Цей акт вандалізму трапився минулого тижня. Ми написали заяву в міліцію, — говорить менеджер.

Салон належить російській компанії "Екатерина". У Києві їхня єдина філія за межами Росії.

— Не маємо жодного стосунку до "Бойової Просвіти", — розповідає нардеп 71-річний Павло Мовчан. Він голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Шевченка. — Ми цього не робили. У нашої організації нема ні бойової просвіти, ні кіннотної, ні артилерійської, ні будь-якої іншої. Це не методи боротьби — розмальовувати вітрини. Ці люди напевне хочуть дискредитувати найстарішу українську організацію — "Просвіту".

В інтернеті згадок про "Бойову Просвіту" до 21 лютого 2011 року знайти не вдалося. Ролик про розмальовані вітрини першим поширило російське інтернет-агентство "Новый регион".

Зараз ви читаєте новину «Вітрини з російськими назвами обмалювали фарбою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі