понеділок, 18 червня 2007 07:03

Віталій Кличко став донором

Автор: фото: УНІАН
  Депутат Київради, боксер Віталій Кличко у середу напередодні Всесвітнього дня донора здав 440 мілілітрів крові у Київському міському центрі крові
Депутат Київради, боксер Віталій Кличко у середу напередодні Всесвітнього дня донора здав 440 мілілітрів крові у Київському міському центрі крові

Всесвітній день донора відзначали минулого четверга в Україні. Здати кров до Київського міського центру крові прийшло 35 осіб. Усі до 13 години.

— Улітку беремо кров тільки до обіду. Бо пізніше на вулиці спека і студенти непритомніють, — пояснюють медсестри.

Головний лікар центру Людмила Заневська каже, що за останні роки донорів в Україні стало вдвічі менше. Багато людей не можуть здавати кров за станом здоров"я.

— При Союзі ж були на першому місці. Зараз для Києва необхідно 100 тисяч кровоздач на рік, а є тільки 50 тисяч, — розповідає Заневська. — 2006-го ситуація взагалі була катастрофічною. Часом за день приходив тільки один донор. Цього року їх побільшало, бо почали більше платити.

Розцінки змінилися торік, відколи почала діяти постанова Кабінету Міністрів "Про підвищення рівня оплати давання донорами крові". До того літр крові коштував 40 грн. Тепер дають 160.

18-річний студент Національного авіаційного університету Ігор Шевченко в центрі вдруге. Першого разу здав 370 мл. Отримав 60 грн. Цього разу теж вирішив заробити кілька десятків гривень.

Медсестри кажуть, що більшість донорів — студенти. Бувають часом і старші люди. Зазвичай грошей не беруть, здаючи кров для хворих родичів.

Напередодні Всесвітнього дня донора 440 мл крові здав боксер та депутат Київради Віталій Кличко, 35 років. Він закликав приєднатися до акції усіх українців.

— Донори — особливі люди. Вони дають шанс іншим людям, яких ніколи в житті не бачили і не побачать, — каже спортсмен.

У центрі крові не пригадують, щоб до них приходили відомі особи.

Лікарі кажуть, що бути донором корисно — обновлюється кров. Здавати її рекомендують кожні два місяці. Перед процедурою треба виспатися, з вечора не пити спиртного, а в день здачі нічого не їсти. Обов"язково попередити лікаря про свої хвороби.

За один раз донор здає від 400 до 480 мл крові — усе залежить від маси тіла та зросту. Крові в людини приблизно 4–5 л, або 1/13 ваги. За 36 годин організм відновлює втрачений об"єм.

У день здачі крові донори безплатно обідають у їдальні при лікарні або отримують 15 грн на харчі. Також мають два додаткові вихідні.

Найбільше донорів живе на Закарпатті та в Чернівецькій області. Люди, які за життя здали понад 40 л крові, стають заслуженими донорами. Таких в Україні 16. Почесних донорів, які здали 16 л в Україні, — 50 тис.

У Росії за літр крові платять $50, а в Польщі — понад $66. У країнах Західної Європи ціни ще вищі. Однак там, за даними Всесвітньої організації здоров"я, 94% донорів грошей не беруть.

Зараз ви читаєте новину «Віталій Кличко став донором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі