субота, 09 лютого 2008 07:02

Віталій Хлєбніков загинув під завалом будинку

У четвер о 16.10 у квартирі цегляного триповерхового житлового будинку на вул. Костюшка, 14 у Львові стався вибух. Він зруйнував три та пошкодив 16 помешкань. Два поверхи обвалилися. Під завалами загинув 72-річнийВіталій Хлєбніков.

— Я на кухню вийшов, а молодші швагри у кімнаті сиділи. Глянув у вікно, бачу: з кухні 13-ї квартири вилітає вогняний вал. Встиг лише присісти. Навпомацки відчинив двері у ванну, вивів дружину. Як опинилися на вулиці — не пам"ятаю, — розповідає 24-річний Микола Безклубий. В однокімнатній квартирі N11а він мешкав із дружиною Іриною, 23 роки.

У сусідніх будинках та в головному корпусі університету ім. І. Франка від вибуху вилетіли шибки. Бите скло всипало вулицю Костюшка. Перехожі дивом уникнули поранень. Обвалені стіни засипали кілька машин у дворі.

— Я купував хот-дог на розі вулиць Костюшка і Січових Стрільців біля "Пузатої хати", — розповідає 27-річний Іван Яцина. — Раптом почув гуркіт від вибуху і тріскоту скла. Перехожі аж скрикнули з переляку. Прибіг сюди, дивлюся — в будинку всі перегородки впали. З під"їзду вибігли двоє закривавлених чоловіків у будівельному спецодягу і старша жіночка. За п"ять хвилин приїхала "швидка", медики винесли на ношах потерпілого. Потім приїхало ще три машини. Через 15 хвилин прибули пожежники.

Що саме вибухнуло — спеціалісти ще не знають. Припускають, що на кухні 13-ї квартири протікав газ. Також є версія, що вибухнули балони з киснем — на третьому поверсі тривав ремонт.

У будинку було 14 житлових квартир і п"ять нежитлових. Із 33-х прописаних на момент вибуху на місці перебували 11 осіб. З 16.30 до опівночі рятувальники розбирали завали, шукаючи людей. Першою вийняли 68-річну Світлану Хлєбнікову з 13-ї квартири. Жінка опинилася у самому центрі вибуху. У неї обпалено 60% тіла, її відвезли до опікового центру. Троє потерпілих від госпіталізації відмовилися. 82-річних Івана та Зінаїду, 75-річну Оксану із забоями голови, колотими і різаними ранами доставили у міську лікарню швидкої допомоги.

Дві зали ресторану швидкого харчування "Пузата хата" спорожніли одразу після вибуху. На столиках і біля кас залишилися тарілки зі стравами. Усі відвідувачі повтікали, тільки-но на перекриття бухгалтерії ресторану у внутрішньому дворику упали кілька тонн битої цегли.

Під завалом опинилися троє працівниць "Пузатої хати" — бухгалтери 25-річна Тетяна, Наталя, 38 років, та Ольга, 25 років.

— Дайте їм води і бинт, йод, там одна поранена! — гукає з-під завалу рятувальник Віталій Туровцев, 26 років.

Його колеги руками і лопатами відкидають биту цеглу. Курсант із відра плескає водою, щоби присадити куряву. З першого поверху ресторану невеликий лаз до дівчат потужним перфоратором пробиває полковник Валерій Глобенко. Стіна з австрійської цегли, 60 см завширшки. Полковник Віктор Грицай керує операцією з вікна 12-ї квартири 12-го будинку на вул. Січових Стрільців.

О шостій вечора звільняють Тетяну. Коли дах упав, вона встигла сховатися під стіл. Рятувальники обережно опускають її на підлогу. Жінка не травмована, але перебуває у глибокому емоційному стресі.

— Мамо, не переживай, усіх врятують, уже скоро, — каже по мобільному. — Я на ногах, зі мною все добре, нема жодної подряпини.

Через 20 хв. з-під завалу вивільняють Наталку. Її права рука перебинтована від зап"ястка до ліктя. Жінці колють знеболювальне і ведуть до карети швидкої допомоги.

— Вітраж упав, руку поранив. Кров валила, рана отак розвернута, — каже Наталка.

Бачу: з кухні 13-ї квартири вилітає вогняний вал

Ольга також встигла сховатися під столом. Її звільняють о 18.45. Вона ступає кілька кроків, заточується. Дівчину підхоплює в обійми її хлопець. Вона плаче. Обоє не можуть вимовити ані слова. Бухгалтерок везуть у лікарню. Медики запевняють, що їх стан задовільний.

Тіло загиблого Віталія Хлєбнікова вийняли з-під завалів за кілька хвилин до опівночі.

Шістнадцятьох мешканців зруйнованого будинку міська влада тимчасово поселила в готель "Львів". Людей нагодували вечерею. У готелі перебуває бригада психологів. У п"ятницю губернатор області виділив 250 тис. грн допомоги постраждалим. Мерія обіцяє виплатити по 5 тис. грн на сім"ю і відселити людей. Зруйновані помешкання охороняє міліція. Людям дозволили забрати з квартир гроші, документи, цінні речі. Рятувальники продовжують розбирати завали.

Будинок N14 по вул. Костюшка побудований у 1840 році.

Потерпілим можна допомогти

Відкрито банківський рахунок для надання допомоги потерпілим: N 35422031008648 ЗКПО 26256754 МФО 825014.
Одержувач коштів: Управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради

Зараз ви читаєте новину «Віталій Хлєбніков загинув під завалом будинку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі