четвер, 01 березня 2007 17:52

Викрали найдавніше Євангеліє та чудотворну ікону

У селі Бучин Любешiвського району Волинської області пограбували Свято-Миколаївську церкву Московського патріархату. Злодії викрали чудотворну iкону "Богородиця страсна" XV ст. та Євангеліє початку XIX ст.

Свято-Миколаївському храму 50 років. Він стоїть на болоті за 2 км від Бучина. У неділю на службу з сусіднього села приїхав отець Юрій. Побачив зірвані навісні замки. Кинувся до іконостасу — "Богородиці страсної" та "Миколи Чудотворця" не було.

Священик зателефонував до міліції та скликав 300 парафіян.

— У церкві не було сигналізації, її ніхто не охороняв. Окрім ікон, украли дві Євангелії. Одна з них — найдавніша на Волині, — розповідають у Любешівському райвідділі міліції.

Правоохоронці з"ясували, що за день до крадіжки біля церкви чатувала невідома іномарка з київськими номерами. Селяни згадують, що бачили цю машину на престольному празнику Миколая 19 грудня.

— Помолитися чудотворній іконі "Богородиці страсної" приїздили віруючі з Рівненщини, Львівщини і навіть із Білорусі. Мабуть, хтось пригледів старовинний образ, — каже сільська голова Надія Колесник, 51 рік.

Розповідають, що "Богородицю страсну" знайшли в болоті за селом 1937 року. Люди перенесли образ до хати. Однак зранку він зник і знову з"явився посеред болота. Тоді парафіяни звели храм на місці знахідки.

Зараз ви читаєте новину «Викрали найдавніше Євангеліє та чудотворну ікону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі