вівторок, 07 жовтня 2008 19:07

Викрадені картини повернули Уманському музею

  Картина українського художника-імпресіоніста Миколи Глущенка ”Зимове сонце” написана 1969 року
Картина українського художника-імпресіоніста Миколи Глущенка ”Зимове сонце” написана 1969 року

1 жовтня о 20.00 військова прокуратура повернула Уманському краєзнавчому музею на Черкащині викрадені картини. Торік улітку музейники запідозрили, що полотна українських художників Тетяни Яблонської, Миколи Глущенка, Сергія Шишка, Матвія Донцова та Івана Григор"єва підмінили. Перевірили фонди і виявили, що на місці оригіналів — сім копій. Зниклі полотна оцінили у понад 1 млн 200 тис. грн.

— Нові картини виглядали яскравішими, ніж справжні. Деякі пахли фарбою та лаком. Полотна, яким кілька десятків років, зазвичай тхнуть пилом або вологою — в музеї ж трохи сиро. Дивними видались і авторські підписи. Із часом вони вицвітають, а тут ніби щойно поставлені, — розповідають у музеї.

У листопаді 2006-го до Дня міліції місцеві правоохоронці провели у районному відділку міліції виставку та мистецьку лекцію. Для ознайомлення взяли картини з музею. Повернули їх на початку березня. Подейкують: у відділку працює колекціонер, причетний до підміни. Копії начебто малювали художники з Вінниччини.

Полотна Глущенка висіли в кабінеті тодішнього директора музею 60-річного Михайла Вихристюка. Його вважають причетним до афери.

Робіт Матвія Донцова й Тетяни Яблонської не знайшли

Картини київських художників Сергія Шишка "Осіння пора" та "Лист над Дніпром", Миколи Глущенка "Осіннє замилування", "Зимове сонце", Івана Григор"єва "Легенда київського футболу", Матвія Донцова "Зимовий вечір" та Тетяни Яблонської "Квітневий день" написані в 1970-х. Роботи цих митців коштують від десяти до сотень тисяч доларів.

— Усі картини написані олією, — розповідає Оксана Слюсаренко з відділу фондів Уманського крає-знавчого музею. — Частину полотен заклад отримав у подарунок 1974-го до відкриття картинної галереї. Інші подаровані під час виставок. У радянські часи художник дарував кілька робіт музею, де виставляли експозицію.

Правоохоронці повернули п"ять картин. Робіт Матвія Донцова й Тетяни Яблонської не знайшли.

— Ці картини були на виставках, у приватних колекціях. Нині триває слідство. Імена винуватців зможемо назвати після вироку суду. Маємо чотирьох підозрюваних, — каже слідчий з особливо важливих справ військової прокуратури центрального регіону України, Сергій Кізь, 28 років.

На початку вересня СБУ та Генпрокуратура знайшли викрадену з Уманського музею картину Миколи Глущенка "Зимове сонце" (1969 р.) у Києві. Полотно виставлялося на продаж Великим антикварним салоном в Українському домі за 750 тис. грн. Власник картини — колекціонер із Бердичева на Житомирщині Олександр Красовський — купив її на столичному аукціоні, не знаючи, що полотно крадене.

— Повернуті роботи зараз у запасниках музею. До завершення справи їх не виставлятимемо перед відвідувачами, — пояснює виконувач обов"язків директора музею Юрій Торгало, 47 років.

Зараз ви читаєте новину «Викрадені картини повернули Уманському музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі