понеділок, 22 грудня 2008 18:17

Викопали скарб із 133 бронзових предметів

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Бронзові прикраси й елементи зброї, знайдені на Закарпатті. Їх викопали селяни, обробляючи землю
Бронзові прикраси й елементи зброї, знайдені на Закарпатті. Їх викопали селяни, обробляючи землю

Поблизу села Малі Геєвці Ужгородського району Закарпаття викопали найбільший за всю історію області скарб — 113 предметів із бронзи. Серед старожитностей — прикраси й елементи зброї, фрагмент посуду, в якому були закопані речі.

— Цим речам виповнилося 3300 років, — розповідає заввідділу археології Закарпатського краєзнавчого музею Йосип Кобаль. — Їх знайшли селяни, коли обробляли землю. Вони й повідомили про знахідку науковцям. Прізвища цих людей не називатиму, бо вони отримають винагороду від музею — кілька тисяч гривень. Ціна скарбу — щонайменше уп"ятеро більша. В одній із втулок наконечника спису ми знайшли невелику пластину. Це пов"язано з ритуалом замовляння проти хвороби. Такі знахідки траплялися лише двічі в Європі.

Закарпаття — найбагатший в Україні регіон на знахідки Бронзової доби.

— Якщо вірити давнім легендам, то знайти скарб може лише той, хто свого часу відшукав цвіт папороті. Тоді скарб сам "дає про себе знати" й "дозволяє" ним заволодіти, — продовжує Кобаль.

Він розповів кілька історій про закарпатців, які знаходили скарби.

— 1930 року чоловік із селища Волівець, обробляючи землю, натрапив на золотий скарб, який продав за кілька кухлів пива корчмареві, — усміхається науковець. — По обіді він повернувся на поле і знайшов посудину із золотими кільцями. Їх знову продав за випивку. Корчмар усе це майно спродав за 375 крон годинникареві. Але це помітили правоохоронці і знахідку вилучили. Її досі зберігають.

Улітку цього року у стародавньому городищі Дикий Сад у центрі Миколаєва за стіною розкопаного будинку археологи знайшли 13 бронзових сокир. Їм також орієнтовно понад 3 тис. років.

У липні 2007-го в лісі на горі Тепе-Оба неподалік міста Феодосія у Криму відшукали понад 10 тис. монет часів кримського ханства (ХV ст). Цю знахідку називають найбільшим скарбом в історії незалежної України.

Зараз ви читаєте новину «Викопали скарб із 133 бронзових предметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі