середа, 03 вересня 2008 07:13

Вихованці інтернату стріляли з військової зброї

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Військовослужбовці внутрішніх військ допомагають дітям стріляти з пістолета на стрільбищі навчального центру ВВ МВС України. Буча, Київська область, 29 серпня 2008 року
Військовослужбовці внутрішніх військ допомагають дітям стріляти з пістолета на стрільбищі навчального центру ВВ МВС України. Буча, Київська область, 29 серпня 2008 року

Автобус із дітьми, що прямує до Києва з Бучі, спізнюється на півгодини. У навчальний центр Внутрішніх військ привозять 20 вихованців Бучанської спеціалізованої школи-інтернату віком від 9 до 16 років. З-поміж них двоє дівчат. Так у Департаменті кримінальної міліції у справах дітей Міністерства внутрішніх справ України заохочують підлітків вступати на службу до МВС.

Гостей зустрічають керівник департаменту Тетяна Бухтіарова та полковник Олег Гарчу, командир частини.

— Вести себе скромно. Собак не дражнити, — наставляє Гарчу дітей.

Гостям демонструють виступ кінологічної роти військ. Одна з вівчарок виривається в господаря. Починає гризтися з іншим псом. Кілька хлопців злякано відступають від майданчика.

— Це нормально, так буває, — заспокоює командир частини.

Дітей запрошують подивитися, як бійці спецпідрозділу "Барс" долають "смугу перешкод". Далі демонструють справжню зброю — пістолети, гвинтівки, автомати. Запрошують на полігон постріляти.

— Слухайтеся команд, бо це справжня військова зброя, — попереджає полковник. Дітей підводять до інструкторів. За командою вихованці інтернату по черзі стріляють — дехто з автоматів, інші — з пістолетів. У мішені влучають кілька куль.

— Я попав би, але неправильно тримав автомат, — супиться опецькуватий хлопчик років 9-ти. — Сказали тримати його на плечі, а я опустив нижче. Вистрілив — так дало мені, — обмацує лікоть.

Підлітки, на вигляд 16-річного віку, тихо діляться враженнями.

— Ну як, прийдете до нас служити після школи? — допитується Тетяна Бухтіарова. Хлопці заперечливо крутять головами.

— Зараз воно не дуже треба. Все одно Україна продала всю зброю, — бурмоче 16-річний Іван Пастушенко. — Війни не буде в нас. Ми сюди тільки в гості прийдемо, а служити — ні.

Дівчата відмовляються стріляти.

— Мені б зараз у ліжко й виспатися, — позіхає 16-річна Ганна Ноженко.

Учителька Бучанської школи-інтернату 52-річна Віра Московчук розповідає, що батьків дівчини позбавили прав за наркоманію.

— У нас її старші брати виховувалися. Потім і її привезли, — тихо додає Віра Іванівна, доки дівчина розмовляє по мобільному. — Аня, як і всяке дитя, почне відстоювати свої права, то й нагрубить. Але не скажу, що вони неслухняні.

— Вихованці мають проблеми з міліцією?

— Більше попадають після того, як закінчують інтернат, — учителька поправляє зачіску на сильному вітрі. — Був у нас один Вова — попався на крадіжці телефонів. Складний був хлопець...

Зараз ви читаєте новину «Вихованці інтернату стріляли з військової зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі