четвер, 05 квітня 2007 19:27

Відпрацювати заборгованість можна двірником

Автор: фото: Євгеній ЛАСКІН
  Тетяна Замшина підмітає біля свого будинку у Миколаєві. Жінка погодилася на пропозицію ЖЕКу відпрацювати двірником 300 гривень боргу за комунальні послуги
Тетяна Замшина підмітає біля свого будинку у Миколаєві. Жінка погодилася на пропозицію ЖЕКу відпрацювати двірником 300 гривень боргу за комунальні послуги

Жителям Миколаєва місцеві ЖЕКи запроваджують новий спосіб зменшити заборгованість за комунальні послуги. Її можна відробити.

— Люди приходять і кажуть, що не мають чим заплатити за послуги. Ми пропонуємо попрацювати двірником. Мінімальна зарплата — 400 гривень, — розповідає 40-річна Лариса Зайцева з відділу моніторингу житлово-комунального господарства. — Для мешканців із технічною освітою є посади слюсарів та сантехніків. Можна також відремонтувати власний під"їзд. Це для тих, хто у відпустці або тимчасово не працює.

Однак миколаївці на нововведення пристають неохоче. Поки  бажаючих назбиралося четверо пенсіонерів. Троє з них з вищою освітою.

— Мала невеликий борг. Усього 300 гривень. Але для мене він відчутний, тому погодилася. Син навчається. Практично всю пенсію віддаю йому. Добре, що тепер маю чим сплатити за послуги, — каже 57-річна Тетяна Замшина.

Раніше вона працювала перекладачем із французької. Свого часу закінчила Московський педагогічний інститут. Тепер же щоранку прибирає територію біля власного будинку. Каже, що робота подобається. Хоча спочатку їй було ніяково перед знайомими.

Нововведення впровадили декілька ЖЕКів Миколаєва. Інші поки не планують. Пояснюють, що закону, за яким можна вираховувати відпрацьовані борги, немає.

— Однак для нас це реальна можливість повернути кошти, —  розповідає Тетяна Кірієнко, 59 років, начальник ЖЕКу N17. — Із боржниками боремося також і по-іншому.

Приміром, комунальники приходять додому до неплатників. З"ясовують причини заборгованості. Всі скарги на роботу ЖЕКу вирішують за три дні. Якщо після того людина продовжує не платити, на неї подають до суду.

Незвичайні методи боротьби з неплатниками використовували в Донецьку. Там вивісили п"ять біг-бордів зі Сталіним.

"Товарищи, это не кино — это жизнь! Кто не платит за тепло — будет наказан!", — запевняв вождь.

На рекламному щиті він зображений у військовій шинелі. За спиною Сталіна люди в фуфайках на тлі колючого дроту. Перед ним — кадри конфіскації сріблястого "Мерседеса Е320".

У грудні авто вартістю $50 тис. забрали в 27-річного місцевого жителя В"ячеслава Нефьодова. Той мав 12 тис. грн боргу за комунальні послуги.

За газ не платять на Луганщині

На 480 млн грн зросла заборгованість населення за житлово-комунальні послуги у лютому. Загалом вона становить 8 млрд 349 млн грн.
За квартплату на кінець лютого українці не сплатили 8 млн грн. Борг за опалення збільшився на 271 млн, а за газопостачання — 188 млн.
Як і в попередньому місяці, найбільша заборгованість за опалення у Донецькій, Дніпропетровській та Харківській областях.
За газопостачання та квартплату — на Дніпропетровщині та Луганщині.

Зараз ви читаєте новину «Відпрацювати заборгованість можна двірником». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі