вівторок, 09 жовтня 2012 00:30

Відкрили виставку сумних карикатур

Автор: Малюнок: Євген Самойлов
  На карикатурі без назви Євген Самойлов зобразив, як люди купаються в брудній воді через жадібність підприємців, що економлять на очисних спорудах
На карикатурі без назви Євген Самойлов зобразив, як люди купаються в брудній воді через жадібність підприємців, що економлять на очисних спорудах

У Галереї мистецтв Полтави 4 жовтня відкрили виставку карикатур "Плюс 1°С". Зображують причини й наслідки кліматичних змін у світі. Роботи намалювали 13 шведських та українських художників.

— Ти глянь на цих зайців, — дівчата голосно обговорюють карикатуру 52-річного Михайла Шлафера з Полтави. На полотні дід озером везе під час дощу вісьмох зайців. На човні англійською напис: "Таксі". — Оце бізнесує дідок. А тваринок шкода, такі нещасні.

— Відкрили виставку сумних карикатур, — каже одна з дівчат. — Змушують задуматися над людською черствістю й поводженням з природою.

Михайло Шлафер підходить до компанії.

— Зобразив комерціалізацію світу. В основі сюжет Миколи Некрасова "Дід Мазай і зайці". У творі людина допомагала рятувати тварин безкоштовно, зараз без особистої вигоди не тільки звірям, людям не допоможе. Тому суспільство, не задумуючись, нищить природу, — говорить.

У приміщенні 38 карикатур, 15 шведських і 23 українські.

— Робіт більше, але скільки точно, невідомо. Колекція постійно поповнюється роботами з усього світу. Хочемо, щоб побувала в усіх містах кожної країни, — розповідає 42-річний Мортен Енберг, заступник посла Швеції. — Її мета — змінити світогляд людини, щоб почала берегти природу й дбати про майбутнє.

Виставку створили 2009 року. Ініціатори — шведські карикатуристи, Шведський інститут та благодійна організація "Зелене досьє". Була у країнах Балтії, Ізраїлі й Білорусі. В Україні карикатури виставляли в Донецьку, Дніпропетровську, Києві та Миколаєві. У Полтаві триватиме до 28 жовтня. Потім переїде до Харкова.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку сумних карикатур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі