Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2007 07:01

Відкрили перший музей циркового мистецтва

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Соліст гурту ”Чотири королі” Денис Холостенко та ”Міс Україна Всесвіт” Інна Цимбалюк роздивляються стенд із кубками в київському Музеї циркового мистецтва
Соліст гурту ”Чотири королі” Денис Холостенко та ”Міс Україна Всесвіт” Інна Цимбалюк роздивляються стенд із кубками в київському Музеї циркового мистецтва

У четвер, 21 червня, у Києві відкрили перший в Україні Музей циркового мистецтва. Його створили за ініціативою асоціації "Циркова спілка Кобзов", до якої входять 14 цирків-шапіто. На презентацію прийшли представники цирків із Бельгії, Швейцарії та Німеччини.

— 2002 року я заявив, що хочу створити такий музей, — каже президент асоціації 32-річний Микола Кобзов. — Усі ці роки пішли на збір експонатів. Їх ми назбирали понад дві тисячі. Це історія цирку від 1848 року до сучасності.

Музей розташований на другому поверсі невеличкої будівлі у формі циліндра в київському парку "Нивки". В експозиції представлені перші афіші, різні реквізити, рідкісні фотографії з автографами артистів, костюми, рецензії і статті в газетах і журналах. Також є бібліотека книг про цирк на різних мовах, картини, малюнки, плакати, скульптури.

Зліва при вході до зали великий макет цирку-шапіто. Праворуч стоїть поїзд, на якому 1926 року возив звірят дресирувальник Михайло Золло. Посередині зали — скляний стенд із кубками. Найвище розташований кубок "Золотий клоун 23-го фестивалю інтерцирку в Монте-Карло". Його завоював українець Анатолій Залевський.

Окрему кімнату виділили для афіш. Вони зібрані зі всього світу багатьма мовами.

До зали заходить Урс Пілс, віце-президент Міжнародного циркового фестивалю в Монте-Карло. Хвалить новостворений музей. Каже, що він охоплює всю історію циркового мистецтва. Поруч проходить хореограф Григорій Чапкіс із дружиною Аллою. Він у білому костюмі та капелюсі. Довго й уважно роздивляється експонати. Зізнається, що найбільше сподобалася велика маска клоуна.

З"являється Борис Федотов, продюсер російської програми "Цирк со звездами" і заступник директора Московського цирку "На Цветном бульваре".

— З Миколою Кобзовим ми познайомилися нещодавно, — каже він. — Але вже здружились і розглядаємо можливість проведення в Україні програми "Цирк со звездами".

Вхід до музею поки що безкоштовний. Працюватиме він з 10 до 19 години щодня, крім вихідних.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили перший музей циркового мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути