пʼятниця, 11 травня 2007 07:08

Відбудували бастіон гетьмана Дорошенка

Автор: фото: Любов КАРНАРУК
  Група туристів прибула на екскурсію в національний заповідник ”Чигирин” в одноіменному райцентрі на Черкащині
Група туристів прибула на екскурсію в національний заповідник ”Чигирин” в одноіменному райцентрі на Черкащині

На Богдановій горі у місті Чигирин Черкаської області відбудували бастіон гетьмана Петра Дорошенка.

— Ця споруда — одна зі складових частин фортечного комплексу. Бастіон був основним опорним пунктом під час облоги у 1677–1678 роках. Тоді його побудували за староіталійською фортифікаційною системою. Був такий міцний, що 15 тисяч козаків  могли протистояти 220 тисячам турків, — розповідає генеральний директор Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" Василь Полтавець, 55 років.

Залишки бастіону виявили у 1989–1990 роках, коли науковці Чигирина й Інституту археології Академії наук України проводили розкопки на Богдановій горі.

Відтоді фахівці почали пошуки в архівах України та Санкт-Петербурга. Там розшукали документи про споруду.

— Ми порівняли план знайденої фортеці із записами щоденників Патріка Гордона, які свого часу були надруковані німецькою. Вони зберігалися у краєзнавчому музеї села Стецівка Чигиринського району. Усе зійшлося буквально сантиметр до сантиметра. З"явилася можливість поетапно, повністю й точно відтворити бастіон Дорошенка, — каже Полтавець.

План робіт розробляли старші наукові співробітники Микола Андрущенко та Тетяна Баженова, а також група архітекторів на чолі із Сергієм Кілесо з Київського інституту історії архітектури та містобудування.

Нещодавно будівельники чигиринського "Райагробуду" та черкаського "Мехбуду" завершили роботи.

Тепер працівники Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" готують експозицію для музею. Її планують розмістити у підземеллі бастіону. Колись там були склади, де зберігали порох та зброю.

Науковці збирають матеріали, описують ядра, виготовляють копії гармат, щоб показати туристам.

— На відбудову пам"яток часів Богдана Хмельницького витрачено близько 41 мільйона гривень. Відтворено військову канцелярію, зроблено підмурок під будинок гетьмана, будується військова скарбниця. Є проект павільйону над залишками церкви Петра і Павла, що стояла під Богдановою горою. Саме там був похований український митрополит Йосип Тукальський, — ділиться Полтавець.

Він додає, що основною проблемою, як завжди, є кошти. Вони надходять нерегулярно. А зараз держава взагалі припинила фінансування відбудови. Роботи в заповіднику "Чигирин" проводять у рамках програми " Золота підкова Черкащини".

— Коли програма буде виконана, заповідник зможе поповнювати районну  казну. Це уже й зараз помітно. Раніше до міста приїжджав за день один автобус із туристами, а тепер ми зустрічаємо їх по десять, — радіє голова Чигиринської райдержадміністрації 51-річний Петро Литвин.

Він додає, що жителі сіл по дорозі до Чигирина починають відкривати приватні кафе. У самому ж місті розвивається "зелений туризм".

У заповіднику "Чигирин" облаштували сховок

Сучасні мисливці за скарбами — "геокешери" — зробили сховок у заповіднику "Чигирин". Щоб знайти скарб, потрібно виконати завдання, вказані на сайті, та мати мобільний телефон, що підтримує систему супутникової навігації GPS.
У геокешинґ грають любителі історичних та природних об"єктів багатьох країн. У найцікавіших місцях вони ховають різні речі. На інтернет-сторінці описують місцевість, її історію, пам"ятки та як знайти контейнер.
Приміром, у Чигирині потрібно рахувати рядки на гранітному камені, що лежить на вершині Замкової гори, а також кількість бійниць у верхньому ряду бастіону Дорошенка. Значення підставляються у спеціальну формулу і виводяться координати схованки. Там можуть лежати диски, м"які іграшки чи книжки.

Наталка МАКОГОН

Зараз ви читаєте новину «Відбудували бастіон гетьмана Дорошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі