четвер, 18 вересня 2008 18:47

Відбудовувати будинки заважають дощі

45-річна Марія та 46-річний Юрій Опаранюки із селища Ясіня Рахівського району Закарпаття до кінця жовтня мають справити новосілля. Під час липневої повені вода підмила їхній дерев"яний будинок. Підлога у старій хаті просідає.

— Поки що живемо у літній кухні, — бідкається господиня. — Бо хату віднесло разом із землею за пару метрів. Сподіваємося до перших заморозків переселитися в нову. Будівельники якраз перекривають дах і штукатурять стіни зсередини. Ми з чоловіком щодня на будівництві — контролюємо, — усміхається.

У новому двоповерховому будинку Опаранюків по вул. Івана Франка буде п"ять кімнат. Будівлю зводять із блоків.

— У хату переселимося з чоловіком, донькою Ганною, сином Юрком і мамою, — веде далі жінка.

Опаранюки кажуть, що й досі не отримали грошової компенсації.

— Одні сусіди отримали п"ять тисяч, інші теж, а нам досі ніяк не дадуть грошей, — перебиває Юрій Опаранюк. — У сільраді лиш твердять: чекайте.

У Ясіні будують 11 хат. За два місяці будівельні бригади звели стіни, кладуть дахи. Доти люди мешкають у родичів або перебиваються в аварійних будинках.

— Мались-мо купу проблем, — розповідає селищний голова Ясіні Дмитро Поляк, 50 років. — Спершу з документами було клопоту, тепер негода заважає. Ось будівельники вже два дні не можуть нічого робити, бо ллє як з відра. А люди переживають...

У Рахівському районі повінь завдала збитків на 66 млн грн. Зруйновано 97 об"єктів: мостів, доріг, берегоукріплень, підтоплено 1006 дворів, 51,08 га сільгоспугідь.

— У нас кожен знає свою роботу, — говорить голова райдержадміністрації Юрій Ватрала. —  Підприємство "Конкорд-Захід-Плюс" відновлює сільські дороги та укріплює берег у Білині, Квасах. Підприємство "Рахівське ЛДГ" споруджує дерев"яні підпірні стінки в Богдані, Рахові. Товариство "Вест-Ост-Інвест" облаштовує бутобетонні підпірні стінки на вулиці Підгірній в Ясіні. А на вулиці Возз"єднання цього ж селища алізобетонні підпірні стінки будує підприємство "Орлан-2007", — перераховує на пальцях. — До кінця жовтня маємо все відбудувати, — запевняє.

У Рахівському районі вже відремонтували 6,5 км дороги (пошкоджено 21 км). Збудували шість нових із 47 зруйнованих автомобільних мостів. Відремонтували три з восьми пошкоджених мостів, звели шість пішохідних мостів із 17 пошкоджених водою.

Зараз ви читаєте новину «Відбудовувати будинки заважають дощі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі