середа, 05 грудня 2007 07:10

Видали першу в Україні книгу про гончарство

У листопаді до бібліотек та музеїв України надійшли буклети-анотації про книгу "Українська академічна керамологія". Монографію в липні цього року видав доктор історичних наук 49-річний Олесь Пошивайло з селища Опішня Зіньківського району Полтавської області. Це перше в Україні дослідження розвитку науки про гончарство.

— Видання буде дуже корисним посібником для краєзнавців, мистецтвознавців, працівників бібліотек та музеїв, викладачів і студентів вузів, — каже співробітник Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні Вікторія Кохан, 22 роки. — Тут узагальнено й систематизовано досягнення учених нашого інституту за перші п"ять років його існування. Йдеться про виникнення, розвиток та проблеми керамології, перелік праць про неї, збереження гончарної спадщини, відомості про сучасних керамологів.

Книгу видали накладом 500 примірників. Коштує 110 грн. Її можна замовити поштою в музеї чи придбати у столичному магазині "Сяйво".

На околиці Опішні є хата-музей родини Пошивайлів. Дід Олеся Пошивайла Гаврило все життя гончарував, а його дружина Явдоха розмальовувала кераміку. 77-річний батько Олеся Микола Пошивайло в музеї під час екскурсій на гончарному крузі показує школярам процес виготовлення глечиків.

Зараз ви читаєте новину «Видали першу в Україні книгу про гончарство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі