пʼятниця, 14 січня 2011 05:00

Від подряпини під час сплячки черепаха помирає

Автор: фото: Reuters/Arnd Wiegmann
  За три тижні перед сплячкою великих черепах припиняють годувати
За три тижні перед сплячкою великих черепах припиняють годувати

Зимою домашніх черепах штучно вводять у сплячку. У дикій природі тварини відпочивають від двох до чотирьох місяців. Суходільні рептилії зариваються в землю, а водні — залягають на дно.

— У природі черепахи засинають, аби не замерзнути, — говорить столичний тераріуміст Олена Пилипенко, 36 років. — У домашніх умовах примусити їх спати важко. Треба знати анатомію тварини та вміти створити належні умови. Черепах вводять у зимову сплячку для того, щоб підвищити статеву активність.

Перед сплячкою тварин обов'язково повинен оглянути ветеринар. Якщо  у черепахи є виділення з носа, рота, очей, спершу треба її полікувати  антибіотиками. Під час сплячки імунна система черепахи не працює, тому застуда або подряпина може призвести до смерті.

— Сонна черепаха відмовляється від їжі, сидить у кутку акваріума і риє дно. Якщо протягом трьох років її не приспати, ця потреба у тварини зникає.

Вводять черепаху у спокій на початку зими. До того добре годують та поять, щоб вона набрала достатню кількість жиру, необхідного для харчування під час сну. Малих тварин краще припинити годувати за два тижні до сплячки. Великих — за три. Тоді з'їдений корм встигне перетравитися. Поступово зменшують тривалість освітлення, знижують температуру в акваріумі до +12°С протягом 10 днів. Різка зміна спровокує застуду. Після цього тварину кладуть у темне, добре провітрене місце, де температура повітря не нижче +2°С.

— Це може бути ящик з вологим піском, торфом або мохом. Зверху вкривають сухим листям, сіном. Черепаха має самостійно заритися. Можна також покласти тварину в полотняний мішок, заповнивши його стружкою товщиною до 5 сантиметрів. Їх поміщають у ящики, утеплені пінопластом. Вільний простіл теж засипають подрібненим пінопластом.

Щомісяця черепаху треба оглядати, обприскувати ґрунт водою. Перед сном тварину зважують. Якщо від сну вона втрачає більше 1% ваги від маси тіла, її слід розбудити. Для цього протягом тижня підіймають температуру у приміщенні до +26–33°С.

— Якщо черепаха виглядає зневодненою, виснаженою або перебуває в заціпенінні покупайте її в теплій воді. Починає сама їсти — значить, прокинулася. Купайте тварину раз на тиждень по 30 хвилин у теплій воді. Пускайте її на диван, подалі від протягів, хай добре набігається.

Зараз ви читаєте новину «Від подряпини під час сплячки черепаха помирає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі