четвер, 16 квітня 2020 07:51

Великодні служби покажуть по телевізору

Автор: УНІАН
  Медпрацівник міряє температуру монаху на території Києво-Печерської лаври 14 квітня. Монастир закритий на карантин. Коронавірус там виявили у майже 100 людей. Двоє померли. Хворіє і намісник, митрополит Павло Лебідь
Медпрацівник міряє температуру монаху на території Києво-Печерської лаври 14 квітня. Монастир закритий на карантин. Коронавірус там виявили у майже 100 людей. Двоє померли. Хворіє і намісник, митрополит Павло Лебідь

В Україні коронавірус підтвердили у 3764 людей станом на 15 квітня. Вилікувалися 143 особи, померли — 108. Найбільше хворих у Києві — 612. Випадки ­недуги зафіксовані в усіх областях. У Криму є 32 хворих, за даними окупацій­ної влади.

Майже три тисячі людей щодоби перевіряють на коронавірус на системі, яка використовує точний біологічний метод — полімеразну ланцюгову реакцію. Медики беруть мазок із носа. ПЛР-тест показує, чи є в ньому ДНК вірусу. На початку карантину перевіряли утричі менше осіб.

— Тоді працювали за алгоритмом Всесвітньої організації здоров'я. Тестували людей на грип і лише при негативному результаті передавали аналізи на визначення коронавірусу. Чимало були протестовані тільки на одну інфекцію. Зараз по-іншому, — говорить головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко, 39 років. — Пік захворювання очікуємо 14–17 квітня.

За новою схемою в Україні тесту­ватимуть усіх пацієнтів із подібними симптомами на коронавірус і запаленнями легень.

Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє забороняти виїзд і в'їзд у населені пункти під час карантину. При поширенні коронавірусу навколо міст і сіл виставлятимуть блокпости з військовими. Матимуть право залучати приватний транспорт або техніку підприємств.

Із 16 квітня на в'їздах до Києва в пасажирів і водіїв мірятимуть температуру. Спинятимуть автомобілі, в яких буде більш як три людини, говорить міський голова Віталій Кличко.

Чотири поліцейських пости встановили у столиці навколо Києво-Печерської лаври. Вірус підхопили майже 100 монахів Російської православної церкви в Україні, семінаристів і працівників монастиря. Двоє померли. Серед хворих — намісник митрополит Павло Лебідь, 58 років. Територію, храми та келії дезінфікують працівники міського лабораторного центру.

Великдень відсвяткували римо-католики 12 квітня. До храмів в Україні прийшли майже 126 тис. людей. Торік були 3 млн.

19 квітня Великдень відзначатимуть православні та греко-католики. Служби йтимуть в інтернеті та по телебаченню. О 23:00 18 квітня на 1+1 і UA: Перший почнуть транслювати літургію із Михайлівського Золотоверхого Собору Києва.

— Богослужіння очолить митрополит Епіфаній. Триватиме до третьої ночі, — говорить священник ПЦУ отець Михайло, 32 роки. — Вірян закликаємо молитися вдома. У церквах будуть тільки священники, півча й оператори. Паски освячуватимемо на заводах, які їх виробляють і в магазинах. До кожної випічки буде прикріплена довідка, що вона освячена православним священником.

— Домашню паску можна освятити, прослухавши онлайнмолитву під час трансляції або прочитати її самому, — каже настоятель Свято-Миколаївського храму Полтави Православної церкви України, протоієрей Олександр Дедюхін. — Є спеціальні молитви пасхального дня на освячення пасок. Їх можна знайти в інтернеті. Але достатньо й прочитати "Отче наш". Якщо маєте вдома, окропити паску святою водою.

— Великодні служби цьогоріч пройдуть без вірян. Це заради безпеки людей. Не повинні контактувати між собою та поширювати хворобу, — каже глава Української греко-католицької церкви 49-річний Святослав ШЕВЧУК.

В УКГЦ заборонили пускати парафіян у храми та проводити служби на вулицях. Паски святитимуть у пекарнях і в посилках на складах Укрпошти. 11 квітня отець Любомир Яворський зі священником ПЦУ Іваном Сидором на складі компанії в Києві освятили першу партію із 10 тис. пасок. Їх безкоштовно доставили українцям, за попереднім замовленням. Люди оплатили лише вартість випічки.

Святкову літургію покажуть 19 квітня із 07:30 до 11:00 на ICTV та UA: Перший.

Російська православна церква в Україні не заборонила служби з вірянами. Проходитимуть на вулицях. Літургію показуватимуть на каналах ТРК "Україна" й "Інтер" із 23:00 18 квітня.

— Службу зможуть подивитися люди, які по хворобі чи з інших причин вирішать залишитися вдома, — говорить глава РПЦ в Україні, митрополит Онуфрій, 75 років. — Люди, які прийдуть, будуть на вулиці. Дотримаємося всіх санітарних норм.

На Великдень біля храмів чергуватимуть патрульні.

— Майже весь особовий склад Нац­поліції буде на роботі, — каже радник міністра внутрішніх справ 50-річний Юрій Тандіт. — Людям, які йтимуть до церков, правоохоронці говоритимуть про порушення карантину. Священникам пропонуватимемо освятити паски в пекарнях і магазинах. Усі охочі зможуть купити таку випічку. У селах люди виставлятимуть святкові кошики за ворота. Батюшка пройде вулицями й освятить їх.

6 128 021 гривню зібрали на сайті helpdoctors.com.ua для українських медпрацівників, хворих на коронавірус, станом на 15 квітня. Кошти внесли 7,2 тис. людей. 127 медикам виплатили по 6 тис. грн. Портал має два розділи: "хочу допомогти" та "потрібна допомога". Його створили вітчизняні бізнесмени. Є понад 530 інфікованих медпрацівників.

175 громадян України лікують від коронавірусу в іноземних лікарнях. 25 одужали, померли — п'ятеро. Найбільше хворих в Італії та Греції: 121 та 22.

Зараз ви читаєте новину «Великодні служби покажуть по телевізору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі