четвер, 26 листопада 2020 06:06

Великих знижок на чорну п'ятницю не буде

Щороку в останню п'ятницю листопада магазини проводять масові розпродажі — чорну п'ятницю. Анонсують знижки на товар до 70%.

— Карантинні обмеження наклали відбиток на головний розпродаж року, — говорить маркетолог Олена Бучинська, 39 років. — Цьогоріч одні магазини оголосили його протягом усього тижня, пропонували з понеділка. Інші влаштовували "репетиції" чорної п'ятниці. Підприємці потерпають через те, що втратили вихідні. Тому всіляко намагаються активізувати споживачів. Очікувати великі знижки не варто. Бізнес втрачає прибуток і не працюватиме у збиток. На батьківщині чорної п'ятниці, у США, 80–90 відсотків — це нормально. В Україні понад 70 відсотків не анонсується. Середній показник — 40–50. Торік проводила дослідження. Більшість магазинів оголошували про зниження ціни на 50–70 процентів. По факту лише один так зробив. Та було багато нарікань від покупців щодо розмірів, якості, браку. Решта магазинів пропонували знижки 20–30 відсотків, акції 1+1=3".

Українці в середньому планують витратити в чорну п'ятницю $140–150, за опитуваннями.

— Найпопулярніші товари — одяг, взуття, техніка, косметичні засоби, парфуми. Цього року додалася ще одна категорія — товари для хобі. Це матеріали для живопису, вишивки тощо. Найменший прибуток отримає туристичний сектор. Люди розуміють, що не можуть бути впевнені у свободі пересування. Не купуватимуть тури, — продовжує Олена Бучинська.

— Цього року розраховувати на вдалі розпродажі не варто ані покупцям, ані підприємцям, — додає економіст Олександр Охріменко, 56 років. — По-перше, багато українців почали економити. По-друге, відсутність нормальної роботи торговельних центрів фактично вбиває ефект розпродажів. Буде провал не тільки в Україні, а й по всьому світу. Інтернет-розпродажі також не матимуть бажаного ефекту. Пандемія знизила купівельну спроможність українців.

Зараз ви читаєте новину «Великих знижок на чорну п'ятницю не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі