пʼятниця, 10 серпня 2007 07:10

Василька Шкелебея прооперували фіброендоскопом

18-денному Василькові Шкелебею у Львівській міській дитячій лікарні минулого четверга видалили вроджену кисту головного мозку. Оперували гнучким фіброендоскопом. Це перше хірургічне втручання таким апаратом в Україні. За обладнання для лікарні місто заплатило 170 тис. грн.

— Фіброендоскоп дозволяє проводити операції без надмірного хірургічного втручання. Він має вужче операційне поле, тому дитина менше травмується, швидше виходить із післяопераційного періоду, — каже нейрохірург Костянтин Біганич, 42 роки. — Подібні операції  досить давно роблять і в Києві. Але використовували жорсткі інструменти. Якщо раніше ми не могли оперувати немовлят, то тепер це можливо через кілька днів після народження.

Операція тривала 40 хв. У голову Василька Шкелебея ввели тоненький зонд із кількаміліметровими щипцями на кінці. Костянтин Біганич керував апаратом, спостерігаючи за своїми діями через монітор.

— Дитина перенесла операцію нормально, — каже нейрохірург. — Щоправда, в неї множинні вроджені вади.

Мати дитини Ірина Шкелебей говорить, що після операції хлопчик поводиться спокійніше, нормально спить:

— Вони врятували нам дитину. Я не знаю, якими словами віддячити.

Фіброендоскопом можна зробити сто аналогічних операцій.

— Думаю, якщо не вдасться придбати новий апарат, будемо користуватися ним довше, — говорить лікар.

Зараз ви читаєте новину «Василька Шкелебея прооперували фіброендоскопом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі