четвер, 16 липня 2020 07:11

"Ванну давно не використовуємо за призначенням"

З початку 2020 року на окупованих територіях Донецької й Луганської областей зросли тарифи на оплату житлово-комунальних послуг. Досі залишалися на рівні 2012 року, електрика і газ коштували однаково.

Протягом шести років окупації головною заслугою окупанти називали низькі ціни на енергоносії. Восени 2019 року визнали, що без подорожчання житлово-комунальне господарство не може працювати.

Оплата комунальних послуг не покривала їхньої собівартості. Зарплати комунальників залишалися низькі.

— Центральные улицы нашего города метут регулярно, но в дворах дворников нет, — каже Олена з міста Довжанськ Луганської області, до перейменування — Свердловськ. — У нашому востаннє був ще перед Днем Росії 12 червня.

Зарплата двірника комунального жеку в Донецьку становить 2,3 тис. грн, в інших містах області — 1,9 тис. грн. Водночас прибиральнику приватного вугільного підприємства пропонують до 3,8 тис. грн.

Двірнику в жеку в Луганську окупанти пропонують 2 тис. грн зарплати, електрику — 2,7 тис. грн. У Довжанську двірникам готові платити до 3,3 тис. грн, електрикам — 4,8 тис. грн.

— Електриків все одно нема, — продовжує Олена. — Якось була гроза, обірвало дроти. Щоб приїхала ремонтна бригада, довелося ходити до виконкому. Кілька годин чекали у дворі, боялися, щоб когось струмом не вбило. Приїхали, почепили дроти як попало. І так дякуйте, кажуть, бо в ремі не видають ні інструментів, ні витратних матеріалів.

Нерегулярно вивозять і сміття.

— В лучшем случае — раз в неделю. В основном пару раз в месяц, — каже Євген із Довжанська. — У дворі за цей час збирається Еверест із мотлоху. Пакетики літають по всій вулиці.

Нерегулярне вивезення сміття в місцевому комунальному господарстві пояснюють застарілими авто, що постійно ламаються, і браком охочих працювати.

— З водою ситуація не краща, — веде далі Олена. — Подають по кілька годин — уранці й увечері. Буває, немає по кілька днів. Ванну давно не використовуємо за призначенням, тільки як посудину для води.

Газ і електроенергія в окупованих районах Луганської й Донецької областей також подорожчали. Однак коштують дешевше, ніж на неокупованих.

При використанні електро­енергії до 100 кВт на ­місяць 1 кВт коштує 30 коп, ­понад 100 кВт — 41 коп, понад 800 кВт — 1 грн. Раніше електрика коштувала однаково, незалежно від кількості використаної.

Кубометр газу мешканцям багатоквартирних будинків із лічильником коштує 90 коп., без приладу обліку — 1 грн.

623 гривні коштують мешканцям двокімнатної квартири в Донецьку всі комунальні послуги за літній місяць. До подорожчання платили 513 грн. У середньому по області комуналка за 2-кімнатну квартиру обходилась у 407 грн, ­після подорожчання — 473.

285 гривень коштують мешканцям трикімнатної квартири в м. Сорокиному Луганської обл. всі комунальні послуги за літній місяць. До подорожчання платили в середньому 209 грн. За зимовий місяць віддають 418 грн, досі платили 368.

Зараз ви читаєте новину «"Ванну давно не використовуємо за призначенням"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі