пʼятниця, 07 червня 2019 00:00

В Україну прилетіли метелики з Африки

Україну заполонили зграї яскравих помаранчевих метеликів — сонцевиків чортополохових або будякових. Найбільше їх є у західних областях.

— Чортополохівка — це мігруючий вид метелика з Північної Африки, — каже біолог Володимир Конограй, 36 років. — Летять за теплими течіями повітря, можуть подолати майже 5 тисяч кілометрів — щодня до 500 кілометрів. Сам метелик нешкідливий, збитків завдають його личинки. Цьогоріч температурні режими та коротка весна сприяли одночасному виходу личинок із яєць. Гусінь з'їдає посіви сої, соняшнику, овочів і баштанних культур. Знищують до 30 відсотків листя рослин. Знижують урожайність культур.

"Зважаючи на біологію сонцевика, поширення та шкідливість його підвищується залежно від рівня максимальної температури повітря, кількості опадів і вологості", — пише Міністерство екології та природних ресурсів України у "Фейсбуку".

Протягом літа метелики ще кілька разів дадуть потомство. Наприкінці сезону відлетять на південь і повернуться наступної весни.

Зараз ви читаєте новину «В Україну прилетіли метелики з Африки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі