середа, 04 лютого 2009 17:59

В України стало більше нафти й газу

 

Міжнародний суд ООН в Гаазі вирішив українсько-румунську суперечку щодо острова Зміїний у Чорному морі. Справу розглядали чотири роки.

2004-го уряд Румунії звернувся до Міжнародного суду. Той мав провести морський кордон між країнами й визначити: Зміїний — це острів чи скеля.

Румунія й Україна 1997-го підписали угоду, де йшлося, що острів Зміїний належить останній, а довжина української частини узбережжя Чорного моря становить 1058 км, румунської — 258 км. Чотири роки жодних суперечок не було. Це питання румуни підняли 2001-го, коли неподалік острова виявили запаси нафти й газу. Якби Зміїний визнали скелею, морські кордони між державами можна було б переглянути. Бо за міжнародною Конвенцією про морське право кордон має проходити за 400 км від крайньої прибережної точки країни. Скелю такою точкою вважати не можна. Відлік слід було б вести від берега, а так Україна втрачає щонайменше 35 км шельфу й чималу частину покладів.

— Територія Зміїного невелика, вона майже не заселена. Для життя й економічного освоєння вона не придатна. Тому називати її островом не можна, — стверджував румунський аналітик Крістан Парвулеску.

Такими були й основні аргументи румунських урядовців на суді. А французькі адвокати, яких Україна найняла для захисту, довели, що Зміїний таки можна вважати островом. Адже там живе приблизно 100 осіб, переважно сім"ї прикордонників. Для них спорудили чотири житлові будинки, проклали дороги й тротуари, провели каналізацію, газопровід і підключили Інтернет. На освоєння острова лише торік виділили 14,5 млн грн.

Проте визнання Зміїного островом не дозволило Україні повністю виграти справу. Цю територію суд не визнав крайньою точкою прибережної лінії України. Острів фактично наділили правами скелі. Тому запропонований розподіл шельфу у пропорції 3:1 на користь України не затвердили. Суд визначив іншу пропорцію 2,1:1.

— Лінія є компромісною, — каже заступник міністра закордонних справ України Олександр Купчишин, 56 років. — Українські юристи вивчають рішення суду. Тому поки що ми не можемо повідомити, скільки саме шельфу відійшло Україні. Але завдяки тому, що Зміїний визнали островом, ми отримали 24 кілометри моря навколо нього.

Румуни переконані, що рішення суду виявилося більш виграшним для них.

— Румунії відійшло приблизно 79 відсотків території, на які ми претендували, — говорить румунський дипломат Богдан Ауреску.

За попередніми розрахунками українських експертів, Румунія отримала 200 млрд куб. м газу. Україні дісталося 1800 млрд куб. м газу та 160 млн т нафти. Досліджень шельфу через суперечку між країнами не проводили. Розвідано лише 5%. Тому достеменно ніхто не знає, скільки там нафти і газу.

Зараз ви читаєте новину «В України стало більше нафти й газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі