середа, 20 жовтня 2010 03:00

В Україні розробили перші в світі подвійні голограми

В Україні розробили перші в світі подвійні голограми

— У цій голограмі два зображення. Одне накладене на інше. Це створює цікавий оптичний ефект — картинка має об'єм. Якщо змінити кут освітлення, її елементи рухаються, — каже 35-річний інженер спеціалізованого підприємства "Голографія" Гнат Погань.

У вівторок представники компанії презентували свою розробку — подвійні голограми. Кажуть, аналогів немає ніде в світі. Свій винахід назвали біґрамою.

Виглядають вони як звичайні голографічні елементи. Але якщо подивитися під певним кутом — виникає враження, що плаский шматок плівки має сантиметр глибини. У середині переливаються барвисті емблеми та літери. Винахід призначений для боротьби з підробками будь-яких товарів.

— Звичайну голограму можна імітувати. Підробити біґраму — неможливо. Вона гарантує стовідсотковий захист від фальсифікації, — каже начальник відділу маркетингу СП "Голографія" Степан Кирик, 28 років. — Найактуальніше це зараз для фармакології. Відомо, що в роздрібній мережі продають багато фальсифікованих медпрепаратів. Це ставить під загрозу життя хворих. За допомогою біґрами пацієнти завжди зможуть відрізнити справжній препарат від підробки. Фармацевтичні компанії вже зацікавилися нашою інновацією. Біґрама також має переваги в естетичному оформленні.

У майбутньому фахівці компанії сподіваються налагодити технологію випуску художніх біґрам. Вони точно відтворюватимуть поліграфічні зображення. В лабораторії підприємства виготовили експериментальні зразки такої продукції.

Вартість виробництва біґрам така, як і в звичайної голограми. "Голографія" обіцяє продавати своїм клієнтам голографічні елементи нової якості за старими цінами.

— Є море товарів та документів, які потрібно захищати від недобросовісних людей. Сподіваюсь, фірма "Голографія" допоможе за рік позбавитися застарілої технології засвідчення результатів повірки. Як представник наглядового державного органу, хочу подякувати фахівцям підприємства за їхню розробку, — каже під час презентації головний метролог "Укрметртестстандарту" Сергій Кіалдунозянц.

Зараз ви читаєте новину «В Україні розробили перші в світі подвійні голограми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі