четвер, 10 червня 2021 07:56

В Україні послабили карантин

Автор: GettyImages.com
  Зранку 6 червня кияни стоять у черзі на вакцинацію від коронавірусу до Міжнародного виставкового центру на Броварському проспекті, 15. По вихідних тут працюють до 20 бригад лікарів, щеплюють усіх охочих із 10:00 до 18:00
Зранку 6 червня кияни стоять у черзі на вакцинацію від коронавірусу до Міжнародного виставкового центру на Броварському проспекті, 15. По вихідних тут працюють до 20 бригад лікарів, щеплюють усіх охочих із 10:00 до 18:00

8 червня в Україну прибули 117 тис. доз вакцини від коронавірусу "Пфайзер". Надійшли безкоштовно від міжнародної ініціативи з розподілу препаратів "Ковакс".

Досі отримали понад 4 млн доз — індійського "Ковішелду", південнокорейської "Астразенеки", китайського "Коронаваку" та американського "Пфайзеру". Майже половину — безкоштовно. До кінця року матимемо ще 34 млн доз за передплатою і 6 млн безкоштовно.

У будні вільно вакцинують людей, старших 65 років, освітян, поліцейських. По вихідних щеплюють усіх охочих у центрах вакцинації. На 8 червня такі працюють у Києві, Одесі, Львові, Тернополі, Рівному, Полтаві. А також Кременчуку, Лубнах, Миргороді та Горішніх Плавнях на Полтавщині.

Минулими вихідними в таких щепили 15 025 людей. Найбільше — 5048 — у київському Міжнародному виставковому центрі.

За тиждень червня першу дозу вакцини отримали 219,2 тис. людей — найбільша кількість від початку вакцинації 24 лютого.

— Рухаємося до того, щоб усе більше людей робили щеплення в комфортних умовах, — розповідає імунолог Федір Лапій, 48 років. — План уряду вакцинувати 5 мільйонів українців до осені — реальний. Препаратів достатньо, розширюється мережа пунктів.

Припускає, що восени може бути черговий сплеск захворюваності.

— Не встигнемо щепити 70 відсот­ків населення, а українці вже не вбачають небезпеки, нехтують профілактикою, — додає Федір Іванович. — Може виникнути дефіцит шприців. Особливо, якщо вийдемо на 100–200 тисяч щеплень на добу. Бо для "Пфайзеру" потрібні два — для розведення й забору препарату.

Для щеплення у центрі вакцинації потрібно взяти паспорт, ідентифікаційний номер і декларацію із сімейним лікарем.

В Україні послабили карантин. Кінотеатрам і театрам дозволили приймати більш як половину глядачів. Не заборонені масові заходи, дискотеки в кафе і ресторанах, нічних клубах. Гості повинні мати негативний тест на коронавірус чи документ про вакцинацію. Відстань між столиками — 1,5 м.

Кількість ковідних лікарень зменшили із 300 до 257. У решті медичних закладів поновили планові госпіталізації. Лікарі повернулися до роботи за фахом.

Усі області перебувають у зеленій зоні карантину.

— Зниження захворюваності спостерігається у всій Північній півкулі. Тільки Туреччина, Росія та Франція ще мають майже 5 тисяч випадків на добу, — каже колишній директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, 51 рік. — Зараз літо й у людей зменшилася кількість контактів у закритих приміщеннях. Важко спрогнозувати, як хвороба себе поведе далі. Залежатиме від того, чи будемо влітку ховатися від сонця під кондиціонерами, серед великої кількості людей. Невідомо, наскільки вірус мутує.

Припускає, восени кількість хворих зросте.

— Люди повернуться з відпусток, діти підуть у школи, — говорить Володимир Іванович. — Активність недуги залежатиме від кількості вакцинованих. Для колективного імунітету треба, аби з вірусом стикнулися 60–70 відсотків українців. Першу дозу вакцини в нас отримали 1,1 мільйона осіб. Перехворіли 2,2 мільйона. А маємо понад 37 мільйонів громадян.

Свідоцтво дають після другого щеплення

Міжнародне паперове свідоцтво про вакцинацію почали видавати в Україні людям, які отримали два уколи від коронавірусу.

Їх можна отримати після повторного щеплення або у сімейного лікаря. Документ заповнюють українською і французькою або англійською мовами. Містить дані пацієнта, назву вакцини та дату її введення. Свідоцтво діятиме рік. Можна буде виїжджати у країни, які його визнають. Першими це можуть зробити Угорщина, Молдова, Грузія та Туреччина, кажуть у Міністерстві закордонних справ. Країни Євросоюзу такого документа не визнаватимуть. Їздити туди зможемо, маючи ковід-паспорти. В Європі їх почнуть видавати з 1 липня.

— Ми зробимо це на 10–14 днів пізніше, — каже міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов, 44 роки. — Технологічно були готові ще два місяці тому. Але ЄС розширив вимоги до сертифікату.

Ковід-паспорт можна буде отримати в паперовій формі або в додатку "Дія". Міститиме QR-код для зчитування. Його визнаватимуть європейські країни, бо всі вакцини в Україні погодила Всесвітня організація охорони здоров'я, кажуть у МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні послабили карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі