середа, 19 вересня 2007 07:02

В Україні почали утилізовувати "меланж"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Рядовий контрактної служби Володимир Шліхта контролює подачу ”меланжу” в установку для утилізації високотоксичного окислювача ракетного пального на території Радехівської військової частини
Рядовий контрактної служби Володимир Шліхта контролює подачу ”меланжу” в установку для утилізації високотоксичного окислювача ракетного пального на території Радехівської військової частини

У понеділок на території Радехівської військової частини у Львівській області відкрили міні-завод з утилізації високотоксичного окислювача ракетного пального типу "меланж". Кошти для цього виділили закордонні інвестори.

Міський голова Радехова Василь Кутенський, 46 років, здогадувався, що буде непросто переконати жителів погодитися на будівництво заводу.

— Тому поїхали у польський Тарнов, зняли фільм про роботу на їхньому такому ж підприємстві, — розповідає Кутенський. — Потім скликали громаду міста, продемонстрували відео, розповіли про роботу, що виконуватиметься в нас. Із нами були експерти з Міністерства оборони, хіміки та лікарі. Кожен із них підтвердив, що така методика є безпечною. Усі проголосували "за". Лише одна людина утрималася.

"Меланж" — це концентрована азотна кислота — легка сполука червоного чи жовтого кольору. Гранично допустима концентрація речовини в повітрі становить лише 0,005 мг/л, тому кілька вдихів випарів є згубними для організму. В Україні його зберігають у Вінницькій, Львівській, Івано-Франківській, Одеській, Рівненській та Харківській областях — усього понад 16 тис. т. У Радехівському районі — 3,2 тис. т.

Один зі складів "меланжу" розташований поблизу села Грабівка Калуського району Івано-Франківської області. Уже кілька місяців селяни скаржаться на сильний головний біль та значне збільшення онкозахворювань.

— Помирають молоді люди працездатного віку, — ще влітку розповідала "ГПУ" Галина Струтинська, 40 років, головний лікар Завійської амбулаторії, куди звертаються селяни з Грабівки. — Торік від раку померло двоє осіб похилого віку, а цього — вже четверо. Троє з них порівняно молоді люди — 44–56 років. У селі ще п"ятеро хворих на рак віком 30–50 років.

На новому підприємстві "Укроборонлізінг" у Радехові працюють 16 робітників, які пройшли відповідний курс підготовки за кордоном. У перший день на міні-заводі утилізували чотири тонни небезпечної речовини.

"Меланж" привозять на завод у цистернах, потім відкачують у невеликі баки. Згодом доливають суміш із карбоміду та води — наполовину розчиняють ракетне паливо. Отриманий розчин у цистернах везуть до Польщі. Там його перероблятимуть на міндобриво.

— Грошей на таке перевезення потрібно багато. Вантаж небезпечний, але на зберігання цієї речовини на полігонах України ми витрачаємо не менше, — говорить Ганна Лемківська, генеральний директор підприємства "Укроборонлізінг".

Міністр оборони Анатолій Гриценко говорить, що на зберігання "меланжу" у кожній військовій частині потрібно щороку 1,5 млн грн. Якщо його не утилізовувати, витрати значно зростуть, бо термін експлуатації контейнерів уже давно закінчився.

Зараз ви читаєте новину «В Україні почали утилізовувати "меланж"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі