середа, 06 червня 2007 07:03

В Україні буде два музеї радянської окупації

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Екскурсовод Музею радянської окупації ім. Василя Стуса, що відкрився у Києві, Михайло Плотніков показує стенди експозиції  ”Забуттю не підлягає: хроніка комуністичної інквізиції 1917–1991”
Екскурсовод Музею радянської окупації ім. Василя Стуса, що відкрився у Києві, Михайло Плотніков показує стенди експозиції ”Забуттю не підлягає: хроніка комуністичної інквізиції 1917–1991”

У Києві відкрився Музей радянської окупації ім. Василя Стуса. Так тепер називатиметься меморіал письменника на вулиці Стельмаха, 6а.

Заклад займає перший поверх будинку. Меморіал Стуса там працює з 2001 року. При вході стоїть бюст поета. У кімнатах розміщуються чотири експозиції. Радянській окупації присвячена найбільша з них — "Забуттю не підлягає: хроніка комуністичної інквізиції 1917–1991".

— Тут охоплений період від більшовицького перевороту, аж до колапсу СРСР. Ми виклали копії документів, фотографії, плакати. Серед найцікавіших експонатів — черепи з отворами від куль. Це розстріляні в Биківнянському лісі під Києвом. За різними даними убили там від 100 до 150 тисяч людей, — розповідає екскурсовод Михайло Плотніков, 25 років.

На стендах можна також роздивитися карту концентраційних таборів, ознайомитися з переліком архітектурних пам"яток, які були знищені за часів СРСР.

Представлені також фрагменти кісток, шматки одягу, взуття. Усе це знайшли під час розкопок на місцях масових розстрілів. Тут же фотографії з історії, побуту комуністичних таборів на Соловках. Пропонують у музеї переглянути й відео про репресії.

Керуватиме музеєм 62-річний Роман Куцик. Він же був директором меморіалу Стуса.

— Ми хочемо донести людям, що репресії радянської влади проти українського народу були страшними, — каже Роман Миколайович. — Про це йдеться у всіх цих документах, — показує він. — До 1968 року в українських селян не було паспортів. Це ж рабство.

Учителі історії зі столичних шкіл приходять до меморіалу на екскурсії з учнями. Заклад працює у будні з 10.00 до 17.00. Вхід безкоштовний.

Після створення музею на адресу працівників стали лунати погрози. Сайт товариства атакували хакери. Разом з тим багато відвідувачів дякують у Книзі відгуків за висвітлення "білих плям" радянської історії.

Подібний музей 26 травня минулого року відкрили у грузинській столиці — Тбілісі. Той музей став третім подібним на пострадянському просторі. Подібні музеї вже працюють у Литві, Естонії та Латвії.

Після відвідин експозиції у Грузії президент України Віктор Ющенко заявив, що створить такий в Україні.

Ініціативу підтримали в Рівному. Там заклад хочуть відкрити в бункері часів Другої світової війни. Він розташований на території краєзнавчого музею, де колись був рейхкомісаріат Еріка Коха. Однак рівняни досі шукають спонсорів, щоб облаштувати і просушити бункер та виставкову залу. Експонати для стендів уже є. Так що найближчим часом музеїв радянської окупації в Україні може стати два.

Зараз ви читаєте новину «В Україні буде два музеї радянської окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі