Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 05:55

В окупації перестали викладати українською

З 1 вересня у школах на окупованому Донбасі перестали викладати українською мовою. Всі навчальні заклади перейшли на російську. Зі шкільних програм прибрали українську мову, географію та історію України. Замість них вивчають російську мову, географію та історію Росії.

На окупованій частині Донеччини 1 вересня діти пішли у 518 шкіл, на Луганщині — у майже 300. Українську мову в деяких закладах залишили як факультатив — годину на тиждень.

— Мы будем нанимать репетиторов по украинскому. С ним у нас больше шансов уехать из этого болота, — розповідає 34-річна Вікторія Таверна з Луганська. — У школах не вистачає підручників. Їх привозять із російською гуманітаркою. Але її не було через карантин. Учителі радять придбати самим.

Батьки купують російські підручники. Українські здали на макулатуру.

— Вчителям зарплати не підняли. І більшість — пенсіонери. До карантину раз на місяць їх не бувало по кілька днів. Їздили в Україну підтверджувати свої пенсії, — розповідає Вікторія. — Молодих викладачів немає.

Діти у початкових класах харчуються безплатно. Їм дають картоплю, супи та хліб, є котлети. За старших батьки доплачують по 300 руб. за місяць (110 грн. — ГПУ). Решту покриває бюджет.

У школах окупованої Донеччини батьки самі закуповують безконтактні термометри та антисептики. У Донецьку вимагають здавати по 200 руб. — 82 грн з дитини на тиждень. Також мають купувати маски для учнів.

— Повісили це все на батьків. Адміністрація, вчителі, батьківський комітет у нас завжди жебраки. Все мають робити батьки. Хочете в школах термометри? То самі купуйте, — каже донеччанин Віктор, 39 років. Прізвища не називає. — Ми й так щомісяця здаємо на потреби класу, школи, на ремонти. Торік вікна поставили у класі.

Віктор розповідає, що гроші не здає пів класу через скрутне фінансове становище у родинах.

Діти в школу повинні приносити довідку про стан здоров'я.

— Це аркуш А4, де треба записати температуру й самопочуття, — розповідає Віктор. — Добре, якщо школа сама друку­ватиме ці бланки. Але нам уже казали, щоб на папір скинулися.

На уроках учні можуть сидіти без масок, але на перервах повинні бути в засобах захисту.

— Одноразові маски продають у аптеках по 30 рублів (12 грн. — ГПУ). Можна самому зшити, але діти й так часто гублять їх, — говорить Віктор.

У школах окупованої Луганщини заборонили носити релігійний одяг чи атрибути.

— Заборонені кулони у вигляді півмісяця, зірки Давида, паранджа. А це порушує право на вільне релігійне самовираження, — каже правозахисник Павло Лисянський. — Дитина може бути з єврейської сім'ї, дотримуватися традицій свого народу. Що в цьому такого? Але в них заборонено носити зірки Давида.

У школах запровадили обов'язкові уроки дзюдо — улюбленого виду спорту президента Росії Володимира Путіна. Також навчатимуть грі у бадмінтон.

Зараз ви читаєте новину «В окупації перестали викладати українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути