пʼятниця, 22 квітня 2011 04:15

В одному кущі до десяти картоплин

— Бульба для нас — то другий хліб. Як маєш її вдосталь, то й біди нема, — каже 38-річна Галина Тряско із села Ріп'яна Старосамбірського району Львівщини. — Останні три роки картопля в нас родить погано. На рік не хватає, доводиться докуповувати.

56-річний Степан Дацько, керівник сільгосппідприємства "Аеліта" у Скелівці Старосамбірського району, вирощує 70 сортів картоплі. Цього року планує засадити 10 га.

— Люди чомусь відбирають для насіння малу картоплю, — говорить Степан Степанович. — А треба садити не малу чи велику, а головне — здорову. Восени найкращі бульби з найбагатших кущів треба відкласти на посадку. І кожні чотири-п'ять років оновлювати елітними сортами.

Із родючих називає Тайфун, Дублянську ювілейну, Беллу Росса, Слов'янку та Веснянку.

— Тайфун — сорт польської селекції. В одному кущі вісім–десять  овальних картоплин. Усередині жовта. Швидко вариться, за 10–15 хвилин. І смачна, розсипчаста.

Дублянську ювілейну обрав через те, що вона відновлює бадилля після колорадського жука.

— Белла Росса люблю, бо врожай формує рано, з 50-го дня після сходів. Бульбини родять, як голови. Красива. Шкірка червона, злегка шорохувата, а всередині світло-жовта. Сорт Слов'янка добрий тим, що не боїться картопляних хвороб. Прижився і середньоранній сорт Веснянка. Це новинка. Білоруські селекціонери вивели його два роки тому. Гарно родить на всіх ґрунтах. Добре зберігається.

Картоплю садять із середини квітня. Ґрунт восени угноюють. А навесні варто удобрити нітрофоскою. Від фітофторозу Степан Степанович обробляє картоплю фунгіцидами — "Ридоміл Ґолд", "Акробат", "Тату".

Зараз ви читаєте новину «В одному кущі до десяти картоплин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі