вівторок, 09 вересня 2008 07:10

В Одесі задзвонив найбільший церковний дзвін

Найбільший дзвін в Україні задзвонив 3 вересня в Одеському кафедральному Спасо-Преображенському соборі.

Біля собору зібралися сотні вірян з Одеси та інших південних міст країни. Багато хто плаче.

— Я пам"ятаю, як дзвонив дзвін у цьому соборі до його руйнації, — згадує одеситка 83-річна Клавдія Милимко. — Зараз важко зрівнювати, бо пройшло багато років. Але звук не гірший.

Дзвін інтегрований у комп"ютерну систему управління 24 дзвонами собору. За допомогою неї можна програвати майже 100 мелодій. Найбільший дзвін працюватиме в особливо урочистих випадках.

— Такої системи немає в жодному храмі України, — говорить дзвонар Олексій Сирота. — Вона унікальна й розроблялася спеціально для нашого собору.

Вага найбільшого в країні дзвона — 14 т 125 кг, висота — 2 м 78 см, ширина — 2 м 76 см. Велетня відлили на заводі "Віра" у Воронежі. Він на 4 т легший за знищений 1936 року. У Києві найбільший дзвін має Свято-Успенський собор Києво-Печерської лаври. Він важить — 7,5 т.

Кафедральний Свято-Преображенський собор в Одесі заклали 1794 року, освятили 1808-го. 1936 року за розпорядженням обкому Комуністичної партії більшовиків України храм зруйнували. Його відновлення розпочалося 1999-го. Завершення робіт і відкриття заплановані до кінця цього року. На відливання дзвону та будівництво храму городяни й комерційні структури пожертвували 305 тис. грн, 1300 кг міді, бронзи, олова, срібла.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі задзвонив найбільший церковний дзвін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі