Ексклюзиви
вівторок, 28 листопада 2017 06:16

В аеропортах чотирьох країн чекали українських політв'язнів

26 листопада в аеропортах румунського Бухареста, чеської Праги, польської Варшави та казахстанської Астани провели акцію "Марне очікування" на підтримку українських політв'язнів у Росії.

Захід відбувся в неділю, на день народження 27-річного Олександра Кольченка.

Про акцію в соцмережі повідомили посольства України в цих державах. Люди прийшли з портретами політв'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Олександра Костенка, Романа Сущенка та інших. Ініціаторами виступили чеські правозахисники.

— Вони могли б прилетіти як до Праги, так і до інших світових столиць. Але не можуть цього зробити. Бо їх тримають у заручниках у Росії, — говорить 49-річний Євген Перебийніс, посол України в Чехії.

Українського кінорежисера 41-річного Олега Сенцова разом із активістом 27-річним Олександром Кольченком арештували 12 травня 2014-го в Сімферополі. Звинуватили в підготовці підриву пам'ятника Леніну. Сенцова засудили до 20 років колонії суворого режиму. Кольченку дали 10. Він — у в'язниці міста Копейськ у Челябінській області РФ. Здобуває заочно вищу освіту в евакуйованому до Києва Таврійському університеті.

— Місяць тому була на побаченні з Сашею в Копейську, — розповідає мати Лариса Кольченко. — Син має 190 сантиметрів зросту, а важить 62 кілограми. Лежав у лікарні з діагнозом "дефіцит ваги".

Росія тримає в заручниках 61 українця, кажуть правозахисники.

Зараз ви читаєте новину «В аеропортах чотирьох країн чекали українських політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути