пʼятниця, 17 жовтня 2008 07:00

Установлять пам"ятник зруйнованим церквам

Автор: фото:Іванна ЯСИНЄВА
  Місце, де стояла Покровська церква, будівельники обкладають білою цеглою. Суми, 8 жовтня 2008 року
Місце, де стояла Покровська церква, будівельники обкладають білою цеглою. Суми, 8 жовтня 2008 року

У сквері поблизу Червоної площі в Сумах розкопують фундамент Покровської церкви, зруйнованої в 1930-х. Раніше там стояв пам"ятник — партизанська тачанка. Її перенесли на край скверу.

— Тут буде пам"ятник зруйнованим церквам. У 1930 роках у Сумах знищили Миколаївський храм, храм Різдва Богородиці, Покровський храм із дзвіницею, Введенський храм, — розповідає головний архітектор міста Сергій Вінтоняк. — Після підняття фундаментів Покровської церкви на місці вівтаря встановимо капличку. Вона нагадуватиме зруйнований храм. Зараз шукаємо в архівах, якими були інтер"єри, іконостас, огорожа церкви. З часом плануємо відновити фундамент дзвіниці. Можливо, колись вдасться відродити й храм.

На розкопі видно частини старого фундаменту. Робітники вкрили його поліетиленовою плівкою, щоб не руйнувався. Помітні гнізда колон, що стояли посеред церкви. У центрі майданчика освятили місце й заклали основу каплички. Фінансує роботи власник ресторану "У каміна" Віктор Чиглинцев.

Зараз ви читаєте новину «Установлять пам"ятник зруйнованим церквам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі