середа, 07 грудня 2011 09:02

Упродовж зими в Україні очікують великі снігопади

У понеділок був найтепліший день грудня за останні 50 років. Найвищу температуру +16°С зафіксували у Західній Україні. У Києві, Хмельницькому, Тернополі було +12°С, у Сімферополі 11 градусів тепла.

— Але шуби й дублянки все одно треба мати в шафі. Зим із плюсовою температурою в нас не буде, — каже доцент кафедри фізичної географії Львівського університету ім. Франка Павло Шубер, 55 років. — За останні 50 років був єдиний рік — 1989-й, коли вона в середньому трималася на нулі. Для глобальних змін клімату потрібні мільярди років. Ми ще не скоро перемістимося в субтропіки. А люди думають, раз останні зими були теплі — можна відмовитися від чобіт та кожуха.

Науковець говорить, клімат — це середні показники за 30 років. Аби сказати, що він змінився, треба взяти до уваги багато тридцятиліть.

— Навіть якщо доросла людина пам'ятає, що у дитинстві вона бачила дуже сніжні й холодні зими, а тепер теплі, це ще не означає глобального потепління. За зміною температур, опадів синоптики постійно почали стежити лише у 1960-х. Тому вчені мають замало даних, щоб говорити про зміни.

Потепління через парниковий ефект для звичайних людей не є помітним. Воно додає 0,6 градуса за 10 років. Найбільше кліматичні умови залежать від змін на Сонці. А вони відбуваються раз на мільярди років.

— Температурні показники після 2000-го вищі, ніж були у 1990-х. Підвищення річної температури справді сталося за рахунок теплих зим. Але невідомо, куди далі піде крива температур, — продовжує Павло Шубер.

Цьогорічна осінь була рекордно сухою. Від 1960-х були випадки, коли за рік у середньому випадало менше 50 мм опадів. Цьогоріч — 30.

— Територія України перебуває під дією циклонів, — пояснює Шубер. — Звідси часті дощі. Проте зараз ці циклони затримуються у Скандинавії. Циклон з Ісландії ніяк не може прорватися до нас через перепад тиску. Коли прорветься — підуть дощі або сніги. Опади мусять випасти, вони нікуди не діваються. Упродовж зими ймовірні великі снігопади.

Синоптики кажуть, 8 грудня в Україні випадуть дощ і мокрий сніг. Але він швидко танутиме. Температура найближчими днями буде +5°С, уночі не опускатиметься нижче -5°С.

— У грудні погода мінлива, будуть похолодання і потепління, дощі та мокрий сніг, — говорить керівник Українського гідрометеоцентру 56-річний Микола Кульбіда. — Середня температура цієї зими буде 3–8 градусів морозу. Погода — нестійка. Очікується багато заметів, хуртовин та ожеледиці.

Зараз ви читаєте новину «Упродовж зими в Україні очікують великі снігопади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі