четвер, 03 грудня 2020 07:21

Упродовж грудня кількість інфікованих за добу може зрости до 35 тисяч

Міністерство охорони здоров'я не рекомендує про­довжувати карантин ­вихідного дня, який Кабмін запровадив 11 листопада. По суботах і неділях закривали торговельно-розважальні центри, театри, спортзали, басейни. Бари, кафе та ресторани працювали на виніс. Відкриті були продуктові магазини, аптеки й заправки.

— Остаточні результати обмежень побачимо ­наступного тижня, — говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років. — Не досягнули того ефекту, на який розраховували. Бо українці не дотримувалися карантину, як ми прописували.

Жорсткий карантин можуть запровадити протягом грудня.

— Усе залежатиме від навантаження на медичну систему та її здатності допомагати всім хворим, — продовжує Степанов. — Упродовж місяця кількість інфікованих за добу може зрости від 25 до 35 тисяч. Тоді матимемо підстави запропонувати жорсткі обмеження.

На 2 грудня в Україні інфекцію підтвердили у 13 141 людини за добу. ­Вилікувалися 13 882 особи, померли — 169. З початку пандемії коронавірус виявили у 758 264 людей.

Уряд розглядає щонайменше дві дати запровадження повного карантину. Точні терміни поки що не визначені, говорить секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, 58 років:

— Локдаун буде. Це лише питання часу — в грудні чи із 2 січня. Тривають дискусії. Не хочеться, аби обмеження були на Новий рік.

— Повний карантин має тривати до 21 дня, за оцінками епідеміологів, — каже голова фракції "Слуга народу" 41-річний Давид Арахамія.

При оголошенні обмежень залізничний, авіаційний і громадський транспорт працюватимуть, заявили в Міністерстві інфраструктури.

— На транспорті карантинних вимог дотримуються краще, ніж у більшості закладах, — розповідає глава відомства Владислав Криклій, 34 роки. — Це артерія економіки. Його важливо лишити, аби підтримувати ділову активність.

— Запровадження жорстких обмежень — єдина практика, яку застосовують у світі для зменшення кількості контактів між людьми, — каже колишній директор Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта, 51 рік. — За 21 день повного карантину знизиться кількість нових пацієнтів. Але підйом повернеться за чотири-п'ять тижнів.

Посилення обмежень розвантажить систему охорони здоров'я.

— Це стосується лабораторій, ­первинки. Медики виснажуються. Якщо ­працюватимуть у такому режимі протягом року, то підуть із роботи, — додає Курпіта. — Після закінчення пандемії, система охорони здоров'я матиме справу з її наслідками ще два-три роки. Бо побільшає людей із ускладненнями серцево-судинної системи та легень.

— Влада говорить про запровадження так званого інтелектуального карантину. Значить, не буде жорстких обмежень, як навесні. Шукатимуть м'якшу форму, — каже економіст Андрій Новак, 47 років. — Обмеження на час свят завдадуть економіці мінімальної шкоди, бо більшість підприємств безперервного циклу в цей час будуть вихідні. Найбільше від повного карантину втратить сфера послуг і туризму.

Зараз ви читаєте новину «Упродовж грудня кількість інфікованих за добу може зрости до 35 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі