четвер, 23 вересня 2021 07:16

Уперше серце пересадили дитині

В Україні вперше пересадили серце дитині. Операцію 13-річному Максиму із села Зарудці Львівського району провели 21 вересня в лікарні швидкої медичної допомоги Львова. Донором став 54-річний чоловік, який помер від інсульту.

Також пересадили дві нирки, рогівку, печінку й легені покійного. Трансплантація останніх теж стала першою подібною операцією в Україні, кажуть у медзакладі.

— Дружина донора дала дозволи на трансплантацію органів, — говорить директор лікарні Олег Самчук. — У Львові посмертно не робили пересадок останні 20 років. А тут за день — п'ять таких.

Усі операції проводили українські фахівці з колегами з Польщі. Легені отримав львів'янин 56-річний Віктор.

— У чоловіка понад 10 років була хронічна хвороба легень. Останні чотири практично не виходив із квартири. Був кисневозалежний, — додає Самчук. — 13-річний Максим хворів із липня. В хлопця стався інсульт, і останній місяць він перебував у реанімації в критичному стані. Рахунок ішов на дні.

Печінка дісталася львів'янці 37-річній Марії, в якої був цироз. Нирки отримали 40-річний Юрій із Донеччини і 45-річний Віталій із Тернопільщини. Обидва чоловіки були на діалізі.

Пересадки серця дорослим, нирок і печінки раніше вже робили в Києві, Черкасах, Рівному та місті Ковель на Волині.

Зараз ви читаєте новину «Уперше серце пересадили дитині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі