четвер, 13 серпня 2020 07:00

Уперше пересадили підшлункову залозу

Чотири органи одночасно пере­садили 6 серпня у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги. Взяли їх у 38-річного чоловіка, який помер від розриву судин мозку.

Серце отримав 46-річний Василь Фесюк із Чернівців, праву нирку — львів'янка 30-річна Наталія Романова, ліву нирку і підшлункову залозу — 45-річний Андрій Москва зі Львова. Усі троє почуваються задовільно. Операції провели безкош­товно.

Серце Василя Фесюка майже перестало качати кров. Ускладнення отримав після запалення легень. 5 серпня приїхав в Інститут серця на планове обстеження.

— Три останні роки живу на таблетках, не можу працювати, допомагати дружині й дітям, — каже Василь Фесюк. — Живемо на третьому поверсі. Щоб піднятися сходами, шість разів зупинявся. На останньому обстеженні сказали, що мене врятує лише пересадка.

Доки лікарі вилучали серце у мертвого донора, Василя готували в сусідній палаті. Операція тривала 4 год. Нове серце качає кров.

У львів'янки Наталії Романової права нирка почала відмовляти 14 років тому, після грипу. Із 2017-го жінка перебувала на діалізі — штучному очищенні крові. Після пересадки зможе повернутися до звичного життя.

Львів'янин 45-річний Андрій Москва з дитинства хворів на цукровий діабет. 2013-го розвинулася ниркова недостатність. Йому пересадили нирку і підшлункову залозу.

— На операцію пішов і нікому з рідних не сказав. Я мрію жити, — каже він.

Операція з пересадки підшлункової залози — перша в Україні. У світі таку вважають однією з найскладніших.

— По-перше, складно підібрати донора, — пояснює 34-річний Олег Самчук, головний лікар Львівської лікарні швидкої медичної допомоги. — Ним може бути людина до 40 років, без гострого і хронічного панкреатиту. Йому не мали запускати серце після зупинки, бо така реанімація шкодить підшлунковій.

По-друге, складно підібрати реципієнта. Ті, хто потребує пересадки підшлункової, зазвичай мають багато хронічних захворювань.

Підшлункова залоза — орган, який легко травмувати, із неї виходять багато судин. Післяопераційний період важчий, ніж при пере­садці серця. Частіше трапляється відторгнення, що спричиняє гострий панкреатит чи тромбоз.

Львівським хірургам допомагали колеги з німецького міста Любеш.

— Пересадка підшлункової складна. За неї береться не кожна німецька клініка. По всій Німеччині за рік — до 30 трансплантацій, — розповідає 43-річний Григорій Лапшин, доктор медицини з університетської клініки Любеша.

Після операції в Андрія Москви впав рівень цукру в крові. Це означає, що підшлункова запрацювала. Він приймає імуносупресійні препарати, щоб орган прижився.

Щороку майже 5 тис. українців потребують пере­садки органів. Щодня до десятка з них ­помирають, не дочекавшись.

— Кожна трансплантація — це шанс на життя для українців, які зневірилися в медицині, — продовжує Олег Самчук. — Ця операція була б неможлива без людей, які дали згоду на трансплантацію органів від померлого родича.

В Україні є лікарі, які можуть успішно пересаджувати органи.

— Держава має спрямовувати гроші не на оплату операцій за кордоном, а в українські лікарні. Потрібно збільшити тариф на трансплантацію нирки, розрахувати вартість пересадки легень, печінки і серця дітям. Вартість пересадки підшлункової поки що не обрахована.

За пів року пересадили 14 органів

Майже 15 років в Україні не пересаджували органів. У грудні 2019-го у Ковельській районній лікарні на Волині трансплантували серце. Другу таку операцію зробили ті ж лікарі через два місяці, у липні — у Львові та Києві.

За пів року в Україні зробили 14 пересадок. Усі безкоштовні для пацієнтів. Зараз трансплантації можуть проводити 19 українських лікарень, шість працюють із кістковим мозком.

— Для проведення операції з пересадки органу треба залучити до сотні спеціалістів, — пояснює Ігор Іващенко, 35 років, заступник міністра з питань європейської інтеграції. — Діагностувати смерть мозку і створити центри трансплант-координації — це найголовніші виклики, що стоять перед українською медициною.

В Україні досі нема єдиного списку хворих, які потребують трансплантацій.

Зараз ви читаєте новину «Уперше пересадили підшлункову залозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі