Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2018 07:35

"Умови роботи — чотири вихідні на місяць і зміна по 10 годин"

На окупованих територіях із 2016 року закрили 33 шахти. Постраждали під час обстрілів або виявилися нерентабельними на думку окупаційного керівництва республік. Через мільйонні борги по зарплаті шахтарі масово звільнюються.

14 листопада звільнили чотирьох робітників шахти "Партизанська" у місті Антрацит окупованої частини Луганщини. Ті разом із 14 колегами відмовилися підійматися на поверхню — вимагали розрахуватися з боргами по зарплаті.

— Шахтарі думали, що буде, як при Союзі чи Україні, — вийшли, постукали касками — і їм одразу все повернули, — але не вийде, — говорить Андрій, 35 років, колишній робітник із "Партизанської". Прізвище не називає. — Страйк розігнали автоматами. Кільком дали в зуби прикладом. "Горді" гірники вмилися кров'ю і полізли у забої.

На непідконтрольній Луганщині після "націоналізації" шахт у 2016-му перейшли під управління компанії "Внешнеторгсервис" (фірма з невизнаної республіки Південна Осетія, яку пов'язують з українським олігархом Сергієм Курченком. — ГПУ). Заборгувала тільки працівникам на шахті "Вергелівська" понад 58,7 млн руб. — 27 млн грн. 11 шахт окупаційна адміністрація планує закрити остаточно.

У ДНР шахтарі мають проблеми не лише з боргами по зарплаті, але й з умовами праці.

— Обіцяли зарплату в 27 тисяч рублів (11,4 тис. грн. — ГПУ), — каже жителька Макіївки Лілія Павлик, 37 років. Її чоловік працював на шахті "Щегловська-Глибока". — Після відрахувань усіх "податків" і "зборів" на руки отримав 20 тисяч рублів — 8,4 тисяч гривень. До людей ставляться, як до худоби, та ще й постійно тільки обіцянками годують. Умови роботи — чотири вихідні на місяць і зміни по 10 годин. Відпустку не дають. Мій чоловік терплячий і витривалий, але і він звільнився.

Правил безпеки праці нова дирекція шахт не дотримується. За останні півроку загинули чотири гірники. Ще 124 отримали травми різного ступеня тяжкості.

— Не видають робу, немає нормальних газо­аналізаторів, касок навіть. Ідеш щодня під землю і не знаєш, чи виберешся живим, — розповідає гірник Ігор, 44 роки. — Востаннє ми щось нове бачили 2014-го. Навіть ломи закуплені ще за України.

У Горлівському вугільному об'єднанні "Артемвугілля" борги по зарплаті 256,4 млн руб. — 10,8 тис. грн. На Єнакіївському об'єднанні "Орджонікідзевугілля" — 465,4 млн руб. — 197,7 млн грн.

На початку осені на страйки вийшли гірники шахт об'єднання "Прогрес", що у місті Торез на Донеччині, "Краснодонвугілля", "Ровенькиантрацит". Вимагали гідної оплати праці.

— На "Комунарці" (шахта №22 "Комунарівська" у Макіївці Донецької обл. — ГПУ) обіцяють зар­плату від 10 тисяч рублів. Це трохи більше 4 тисяч гривень, — говорить працівник шахти Сергій, 30 років. Прізвище просить не називати — боїться втратити роботу. — Реально отримую менше — відбирають 13 відсотків податків. Руйнують економіку Донбасу, і ні про що не думають. Головне — свої кишені наповнити грошима. Половину шахт на метал розтягли. У Горлівці шахту Леніна не те що затопили, а й копер уже порізали. А там можна було пройти 200–300 метрів і далі працювати.

До кінця зими роботу припинять 22 шахти в Донецькій області.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, на окупованому Донбасі — 62 шахти у стані ліквідації. У перспективі частину з них напевно затоплять, інші працюватимуть в режимі водовідливу — постійного викачування води із затоплених галерей.

— Шахтні води забруднені важкими металами. І якщо їх постійно не відкачувати, можуть поступово вливатися в підземні води, які згодом використовуються людьми в побуті, — пояснює еколог Олег Улицький, 64 роки.

Найгірша ситуація в Донецькій області між містами Єнакієве — Горлівка — Торез. Із 24 липня перестали відкачувати воду із закритої шахти "Юнком". На ній у 1979 році заради експерименту провели підземний ядерний вибух. До місця вибуху просочується вода із сусідніх вугільних підприємств. Куди може потрапити ця радіоактивна вода, невідомо.

Обладнання шахт ріжуть на метал

Окупанти на початку 2018 року заявили, що на чотирьох закритих шахтах побудують водовідливні комплекси. Потрібні для відкачування води з підземних горизонтів, щоб не підіймалася на поверхню.

У березні повідомили, що такий комплекс запрацював на шахті "Ольховатська" в окупованому Єнакієвому, а влітку — на шахтах "Булавинська", імені Леніна та імені Калініна в окупованій Горлівці.

— На практиці "реструктуризація" виявилася звичайним "розпилом", — розповідає житель Горлівки Вадим Іваненко, 57 років. — Мою колишню копальню дорізають на метал. Вирізали всю вентиляцію, дісталися до шахтного копра. Кров'ю серце обливається. Та ще й ріжуть уродженці Кавказу, які приїхали на Донбас із Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Умови роботи — чотири вихідні на місяць і зміна по 10 годин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути