понеділок, 01 вересня 2008 18:18

Юлія Онацька одна вчитиметься в першому класі

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Єдину першокласницю села Шульги Миргородського району на Полтавщині Юлію Онацьку на урочисту лінійку веде вчителька початкових класів Олександра Хандій
Єдину першокласницю села Шульги Миргородського району на Полтавщині Юлію Онацьку на урочисту лінійку веде вчителька початкових класів Олександра Хандій

1 вересня на подвір"ї школи-дев"ятирічки в селі Шульги Миргородського району на Полтавщині вистроїлися 17 учнів. Це всі школярі.

На урочисту лінійку вчителька початкових класів Олександра Хандій виводить єдину першокласницю Юлію Онацьку, 6 років. Директорка 40-річна Ірина Григоренко вручає їй Буквар. Товариство "Агротех-Гарантія", яке орендує землю в селі і допомогло школі з ремонтом, дарує канцелярське приладдя. Юлія розказує вірші і робить перший дзвінок.

— У школу я хотіла йти. Знаю всі букви. Можу рахувати до 50-ти. А до ста ще збиваюся. Не боюся, що сама ходитиму до школи, — розповідає дівчинка.

Від дому іти хвилин 20. Каже, що має подружок у четвертому класі.

Цього року школу в Шульгах хотіли закрити, однак батьки не дозволили. У четвертому класі навчаються два учні. Других-третіх класів немає. Тому звели перший і четвертий.

— У школі працює сім учителів. Повне тижневе навантаження мають двоє, — каже Ірина Григоренко.

На Миргородщині 30 шкіл.

— У цьому році у нас майже 3,5 тисячі учнів. Торік було 3852, — говорить Наталія Анкудінова, 35 років, із районного відділу освіти. — Щороку учнів стає менше на 200–300.

У Біликах, Великій Обухівці, Черевках і Бакумівці в перший клас не пішла жодна дитина.

У селі Бірки Зіньківського району на Полтавщині 1 вересня школу не відкрили.

— Не зроблений ремонт, хоча гроші виділяли, — каже начальник обласного управління освіти і науки Володимир Мирошниченко.

130 місцевих школярів першу чверть вчитимуться у сільському клубі, конторі й амбулаторії. Туди перенесли парти і дошки.

— Звинувачують нас, — обурюється сільський голова Микола Чуб. — Але тендер проводило обласне управління освіти. Гроші державні, розпоряджаються ними в області. Ми тут у селі тільки ходимо, гомонимо, підказуємо. Уже дві бригади вигнали, бо не те роблять.

Школа збудована 1921 року.

— Зараз реконструюють стіни, стелю, підлогу, — веде далі сільський голова. — Усе таке старе. І газу немає — топимо вугіллям.

У вінницькій школі N3 першокласників на святковій лінійці 1 вересня частували медом.

— У нас така традиція, — пояснює директорка школи Надія Лепко, 50 років. — Маємо 10 вуликів, пригощаємо першачків шкільним медом.

— Мамо, там щось дають. А мені його можна їсти? — гукає першокласниця Аліна. Ложки не торкається, поки не почує дозволу.

— Вона ще не звикла без мене, — пояснює жінка. — У садік не ходила. А на вулиці їй забороняли брати солодощі від чужих.

Випускники школи разом із атестатом отримують спеціальність бджоляра або помічника бджоляра.

Старшокласники доглядають за вуликами, качають мед. Частину продають, решту — забирають додому.


Страйкарі не впустили дітей до школи

1 вересня в Україні до школи пішли 4 млн 62 тис. учнів. З-поміж них 380 тис. — першокласники.
— Усього в Україні 20,6 тисячі шкіл. Із них сільських — майже 14 тисяч, — каже Володимир Скиба з Міністерства освіти. — Багато з сільських закладів — малі. У 1054 школах навчається менш як 40 дітей. У двох — заняття перенесені. Не працює й заклад у місті Лозова на Харківщині, де була пожежа на артилерійських складах.
У селі Глинне Рокитнівського району на Рівненщині страйкують жителі. Вони не пустили до школи 683 учні — своїх же дітей. У сільській раді Глинного пояснюють, батьки не дозволили іти в аварійне приміщення. Третій рік у класах старої школи стоять дерев"яні підставки, що підпирають стелю.

Людмила БАШКІРОВА

Зараз ви читаєте новину «Юлія Онацька одна вчитиметься в першому класі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі