вівторок, 22 жовтня 2019 07:36

Україну накрила хмара чадного газу

У неділю, 20 жовтня, Лівобережну Україну накрила хмара чадного газу. Причиною називають поєднання кілька факторів: люди палять листя й бадилля з городів, на Київщині горять торфовища, безвітряна погода. У понеділок рівень забруднення залишався високим.

— Такої концентрації чадного газу немає на півдні і заході країни, — каже експерт із зелених технологій Євген Сой­кін. — Версію про спалене листя руйнує факт, що поширення чадного газу зупиняється на межі Київської та Житомирської областей. Немає надмірного забруднення над Одесою та Львовом. Отже причина не у скупченні автомобілів. Мабуть, є інші серйозні джерела ­проблеми.

Чадний газ — монооксид вуглецю — не має кольору та запаху. Його фіксують космічні супутники. Під час згоряння рослинних залишків у повітря потрапляє пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. І діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.

— Тривалий час над Україною переважає антициклональний характер погоди. Це коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль, — каже синоптик Наталія Діденко. — Тоді дим навіть від невеликого багаття поширюється на величезну територію. А суха погода триматиметься до кінця тижня.

Найбільша концентрація монооксиду вуглецю над Лівобережжям — Чернігівською, Київською, Сумською, Полтавською, Черкаською областями.

— Про аномальне забруднення повітря в Києві чи інших регіонах немає офіційних даних, — каже у понеділок прем'єр-міністр Олексій Гончарук. — Якість повітря — у межах гранично допустимої концентрації. Але ми розбираємося.

Україна — на дев'ятому місці серед 15 найзабрудненіших держав. Кожен 918-й українець ризикує померти від забруднення атмосфери, за інформацією Української кліматичної мережі.

— В Україні немає системи моніторингу якості повітря. Ми користуємось мережею глобальних сайтів, які наводять дані з супутників, — говорить голова організації 31-річний Ілля Єременко. — За контроль цього показника відповідає Міністерство екології. Щоби встановити датчики, які аналізуватимуть повітря, потрібно виділити кошти й описати, як ця система має працювати. Уряд цього не робить, бо в країні є важка промисловість, яка тільки сама себе контролює у закритому режимі.

Екологи додають, що в Обухівському районі на Київщині горять торфовища площею 1,4 га, що також може бути причиною критичного забруднення повітря у столиці.

Палити листя й побутове сміття в Україні заборонено. Штраф за таке порушення від 340 до 1360 грн для громадян, від 850 до 1700 гривень — для посадових осіб.

Промивати ніс сольовим розчином

Під час спалювання листя та сміття рекомендують не відкривати вікон. Частіше робити вологе прибирання, розставити миски з водою. Не пилососити й не замітати.

Медики радять частіше промивати лінзи для очей. І ніс — розчином солі. Ранкові та вечірні пробіжки відкласти до кращих часів.

Не варто використовувати в кімнаті свічки, ароматизатори.

Тимчасово відмовитися від збирання грибів, які вбирають шкідливі речовини.

Зараз ви читаєте новину «Україну накрила хмара чадного газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі