вівторок, 24 жовтня 2006 18:12

Український фільм побореться за "Оскар"

Автор: фото: УНІАН
  Режисер фільму ”Аврора, або Що снилося сплячій красуні” Оксана Байрак та актор Дмитро Харатьян перед початком зйомок стрічки, яку Україна номінує на ”Оскара”
Режисер фільму ”Аврора, або Що снилося сплячій красуні” Оксана Байрак та актор Дмитро Харатьян перед початком зйомок стрічки, яку Україна номінує на ”Оскара”

Цього року за "Оскар" у номінації "Кращий іншомовний фільм" побореться стрічка "Аврора, або Що снилося сплячій красуні" 42-річної київської режисерки Оксани Байрак. Кінокартину на здобуття нагороди Американської кіноакадемії Україна за роки незалежності висуває вдруге. Першим "Оскара" 2004 року спробував здобути 34-річний Олесь Санін зі стрічкою "Мамай", але невдало.

— Це неочікувано, але приємно, — зізнається "ГПУ" російський актор Дмитро Харатьян, 46 років, який у стрічці "Аврора" грає артиста балету Ніка Астахова.

Автори фільму розповідають глядачам історію дівчинки з дитбудинку, яка захворіла після аварії в Чорнобилі. Дівчинку грає 15-річна киянка Настя Зюркалова. Картину продюсують "Студія Байрак" та столична кінокомпанія "ІнтВестДистрибушен".

— Байрак Міністерству культури порекомендувала Асоціація продюсерів України, — каже "ГПУ" її віце-президент Дмитро Колесников, 39 років. — Стрічка зроблена справді якісно, а чорнобильська тема близька Україні. До того ж у Байрак знявся голлівудський актор.

Актор Ерік Робертс у "Аврорі" грає хлопця на ім"я Джеймс Браун.

— У перервах я спілкувався з Робертсом через перекладача, — розповідає "ГПУ" Дмитро Харатьян. — Багато сцен ми робили англійською. Мені було важко, бо я вчив її ще в школі. Не хотілося впасти обличчям у багно перед артистом іншої школи, навіть іншої планети, якою є Голлівуд.

У Міністерстві культури та туризму України кажуть, що вагалися, який фільм направляти на "Оскара" — Оксани Байрак чи "Прорвемось" Івана Кравчишина. Але зрештою міністр Ігор Ліховий підписав документи для Байрак. Два тижні тому режисерка полетіла до Лос-Анджелеса, а сьогодні повертається до Києва.

— У нас досі немає комітету, який би відбирав фільми на "Оскар". Його ми плануємо створити 26 жовтня. Оксані Байрак всі документи готували ми, і за наші гроші вона поїхала до Лос-Анджелеса. А от Мінкультури тепер подає це, наче виключно свою заслугу, — ображається Дмитро Колесников із Асоціації продюсерів.

Сьогодні на ІІ Київському Міжнародному "Кіноринку Молодість" планували показати "Аврору". Але Оксана Байрак відмовилася, бо її пізно повідомили.  

— Шансів отримати "Оскар" у Байрак небагато, — каже "ГПУ" Денис Іванов, 28 років, продюсер компанії "Артхаус траффік", яка привозить в Україну закордонне кіно. — У списку номінантів великі імена — наприклад, нідерландець Пол Верховен із картиною "Чорна книга" (режисер, який зняв "Основний інстинкт". — "ГПУ"). Але участь — теж досягнення. Фільми-учасники конкурсів зазвичай показують за кордоном.

Від Росії на "Оскара" висунули фільм "9 рота" Федора Бондарчука. 1968-го його батько, режисер Сергій Бондарчук, узяв перший "Оскар" для Радянського Союзу за фільм "Війна і мир".

П"ятірку претендентів на "Оскар"оберуть 13 січня 2007-го, а вручатимуть її 25 лютого в кінотеатрі "Кодак" в Голлівуді.

Оксана Байрак зняла фільми "Вбий мене! Ну будь ласка!", "Жіноча інтуїція", "Снігова любов", "Тобі, справжньому" з Харатьяном у головній ролі. Усі стрічки показували на телеканалі "Інтер".

В українських кінотеатрах "Аврора" йтиме із 30 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм побореться за "Оскар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі