субота, 12 липня 2008 07:06

Український дизайнер створив одяг із символікою Полтавської битви (ФОТО)

У вівторок у Полтавській галереї мистецтв дизайнер одягу 30-річний Юрій Матвєєв представив 15 моделей із колекції "Полтавська битва 300 років потому". Два вироби дошивали перед самим показом.

— Люди вже сиділи в залі, а їх тільки привезли. В останню мить одягали на дівчат, — каже дизайнер.

Обабіч подіуму висять українські, шведські й російські прапори. Показ починається піснею про Полтаву у виконанні співака Владислава Герасименка.

— Колекція — це нове прочитання подій, які були 300 років тому, — каже Юрій Матвєєв. — Речі абсолютно носибельні. Ми використовували сучасні тканини. Жодного граму акрилової фарби на них немає: усе — вишивка золотом і кристали Сваровські.

Серед тих, хто показує одяг, багато непрофесіоналів. Дизайнер просить публіку не судити суворо, бо в Полтаві мало юнаків-моделей.

По обидва боки подіуму шикуються хлопці у формі російських і шведських вояків. Під слова "И грянул бой, полтавский бой..." з"являється модель у сукні з джинсу із напиленням бордовим оксамитом. Одяг прикрашений золотим гаптуванням. Дівчина розмахує мечем. Матвєєв говорить, що вона символізує відвагу.

Чоловіки демонструють парчеві жупани, джинсові камзоли, куртки, штани, бріджі, сумки. На спинах і кишенях штанів вишиті золотом та оздоблені кристалами Сваровські герби Карла ХІІ і Петра І, дати бою та його 300-та річниця.

Дві жіночі моделі стилізовані під гетьманські жупани. На головах дівчат — штучні сірі хутряні шапки з перами фазана, що нагадують головні убори українських гетьманів.

— На натуральне грошей не вистачило, — пояснює дизайнер.

Модель Олена Мясоєд, 22 роки, каже, що одяг зручний на щодень:

— Таку хутряну шапку я взимку змогла б одягти.

Колекція одягу належить місту. Її передадуть Будинку культури.

— Одяг не висітиме в костюмерній, показуватимемо полтавцям, гостям, — каже заступник міського голови Лариса Семеняга, 50 років.

Матвєєв обіцяє на замовлення повторити будь-яку модель із колекції. Говорить, що йому потрібно на це два тижні часу:

— Цей одяг дорогий. Собівартість найдешевших джинсів п"ятсот гривень. Але є люди, які замовили копії.

Ще 10 комплектів Юрій створюватиме з елементами козацького одягу тих часів. Повну колекцію покаже наступного року на полі Полтавської битви.

Зараз ви читаєте новину «Український дизайнер створив одяг із символікою Полтавської битви (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі