понеділок, 21 травня 2007 07:06

Українські козаки привітають грузинів із Днем незалежності

Автор: фото: УНІАН
  Капітан козацької чайки ”Спас” Роман Рось стріляє зі старовинної гармати на Європейській площі у центрі Києва на вдалу подорож до Грузії. 20 травня 16 українських козаків рушили з Севастополя вітати грузинів з Днем незалежності
Капітан козацької чайки ”Спас” Роман Рось стріляє зі старовинної гармати на Європейській площі у центрі Києва на вдалу подорож до Грузії. 20 травня 16 українських козаків рушили з Севастополя вітати грузинів з Днем незалежності

Учора козацький корабель "Спас" вирушив із Севастополя до Грузії.

До міста Батумі 16 членів екіпажу планують прибути в четвер.  26 травня козаки вітатимуть грузинів із Днем незалежності. У подарунок везуть бочку медовухи.

Подорожують козаки вже 10 років.

— У нас з"явилося багато друзів-грузинів. Тому й вирішили привітати їх, — розповідає керівник проекту "Козацька Атлантика" Роман Рось, 35 років.

Посол Грузії в Україні Ґріґол Катамадзе, 45 років, про поїздку знає.

— У мерії Батумі готуються. З чайки планують запускати святковий салют, — розповідає він. — Козаки їздитимуть маленькими містечками нашої країни, розповідатимуть жителям про українську культуру, козаків.

Капітан корабля — Мирон Гуменецький. Ходити морем та будувати кораблі він навчився у Франції. "Спас" робили за кресленнями стародавніх козацьких човнів XVI–XVII ст. у Львові. Довжина чайки — 15 м.

— Дерево нам дав "Львівліс". Це була 180-річна модрина. Матеріал та інструменти для судна освятив священик, — згадує Рось. — Хтось із гостей пожартував, що "Пресвятій Покрові" (перша чайка козаків. — "ГПУ") треба "Спаса". Так і назвали.

Будівництво коштувало близько 35 тис. євро. Матеріали козаки все купували за свої гроші — спонсорів вони не мають.

Усі члени екіпажу мають чималий досвід мореплавства. 1992 року на чайці "Пресвята Покрова" вони вирішили дістатися іспанської Барселони. Здійснили це за 9 років. До того обійшли всю Францію, були в Англії, Голландії. Останні два роки команда жила на кораблі, подорожувала Середземним морем.

— Як треба були гроші, то робили косметичний ремонт вітрильників, будинків у французьких містах Шербурґ, Сан-Тропе та на іспанському острові Менорка, — розповідає Рось. — Я, наприклад, грав на скрипці циганський джаз. Треба ж було за щось жити.

Козаки пригадують курйозний випадок, що трапився з ними у Греції. Коли мали відпливати, до корабля підійшов чоловік, уточнив час відправлення. Тоді сказав, що за дві години повернеться.

— Дійсно, приходить з двома кульками, — веде далі капітан. — Один повний льоду, а другий — пива. Каже, арештовує наш корабель на три доби. Виявилося, що то був начальник порту.

Тоді на святкування до козаків прийшов навіть мер Афін. Зараз "Свята Покрова" плаває Балтійським морем. Екіпаж пересів на "Спас".

Повернутися козаки планують на початку червня. Із Грузії привезуть 10 бочок вина. Напій пообіцяли подарувати на грузино-італійському винному заводі "Бадагоні". Після повернення козаки пригощатимуть ним усіх бажаючих на Трухановому острові, що в Києві.

Подорож зніматимуть на камеру. Спочатку фільм презентуватимуть у Батумі, а потім показуватимуть у столиці.

Козаки завершили прес-конференцію пострілом із гармати. Щоправда, вдалося з другого разу. В автівок, що стояли неподалік, спрацювала сигналізація. Їхні власники вибігали з офісів на вулицю.

Незабаром козаки перетнуть Атлантичний океан. Хочуть доплисти до американського міста Чикаго.

Зараз ви читаєте новину «Українські козаки привітають грузинів із Днем незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі