вівторок, 16 жовтня 2007 07:14

Українку зарахують до святих у Бразилії

Учителька українського походження Марія Апересида Берушки може стати першою православною святою Латинської Америки.

Консиліум Української православної церкви Латинської Америки вже обговорив можливість канонізувати її. Остаточне рішення має протягом трьох років ухвалити патріархат православної церкви в Константинополі.

4 квітня 1986 року в бразильському містечку Жоаким Тавора в сільській школі загорівся й вибухнув балон із газом. Українська вчителька залишилася в класі, щоб допомогти дітям вибратися назовні.

Завдяки їй змогли врятуватися п"ять учнів. Вони встигли виплигнути у вікно. Вісім хлопців загинули у вогні разом із 27-річною Марією. Українська православна церква в Бразилії хоче канонізувати також і загиблих школярів.

На честь українки назвали вулицю. Місцеві жителі давно шанують її як святу.

Розповідають про два дива, пов"язаних із її ім"ям. Помолившись Марії у місцевому храмі, дивом вижила дитина, яка напилася гасу. Ще одна людина таким чином зцілилася від алергії.

У православ"ї для канонізації людини достатні свідчення про святість життя покійного та шанування його як святого. Свідчення про дива, як цього вимагає католицька церква, не є необхідною умовою.

Зараз ви читаєте новину «Українку зарахують до святих у Бразилії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі