середа, 21 лютого 2007 16:30

Українці звертаються до лікарів по вівторках та четвергах

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Пацієнтів у Солом’янську поліклініку, що в Києві, у вівторок завжди приходить багато. Лікарі кажуть, що під кінець тижня люди звертаються менш охоче
Пацієнтів у Солом’янську поліклініку, що в Києві, у вівторок завжди приходить багато. Лікарі кажуть, що під кінець тижня люди звертаються менш охоче

Британські вчені дослідили, що до лікарні не варто йти у четвер. Адже пацієнти з четверга залишаються там, зазвичай, на день довше за госпіталізованих у неділю. Пояснюється це тим, що більшість медиків на вихідних не працюють. Тож ті, хто потрапив до лікарні у четвер, змушені чекати початку наступного тижня, аби їм поставили остаточний діагноз і призначили лікування.

Водночас понеділок — найнебезпечніший день для здоров"я людини. Причиною є стрес. Так, англійці стверджують, що по понеділках від інфарктів помирає значно більше людей, ніж в інші дні тижня. Усі з острахом чекають нових завдань та проблем на роботі після відпочинку у вихідні.

У відділенні хірургії вінцевої недостатності, що при Інституті серцево-судинної хірургії у Києві, кажуть, що від інфаркту частіше помирають на вихідних і по понеділках.

За словами районного кардіолога міста Долина на Івано-Франківщині Стефи Білої, найвища смертність від недуг серця — під ранок із неділі на понеділок. У кардіології жінка працює 27 років.

До лікарень українці звертаються здебільшого по вівторках та четвергах.

— Це в нас "чорні дні". У вівторок, наприклад, тільки з 8-ї до 9-ї ранку обслуговуємо до 100 людей. А за цілий день приходить до тисячі пацієнтів, — розповідає медсестра з реєстратури Луганської обласної лікарні 43-річна Лариса. — Колись найбільший потік хворих спостерігався по понеділках та п"ятницях.

Подібна ситуація і в Сарненській районній поліклініці на Рівненщині.

— У вівторок до нашого закладу звертається десь 250–300 осіб. Колись відвідували лікарів по понеділках, але зараз вважають, що цей день важкий. Тому терплять до вівторка. А ось від середи починається спад. І вже ближче до вихідних людей майже немає, — розповідає медсестра із реєстратури Львівської обласної поліклініки 60-річна Марія.

Зменшення кількості пацієнтів перед вихідними підтверджує і головний лікар столичної Солом"янської поліклініки Валентина Шпильова. За її спостереженням,  люди тоді надають перевагу самолікуванню. Особливо це стосується тих, у кого проблеми зі здоров"ям незначні.

Зараз ви читаєте новину «Українці звертаються до лікарів по вівторках та четвергах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі