четвер, 09 серпня 2007 07:06

Українці стали найсильнішою нацією планети

Автор: фото надане рекламною службою курорту ”Буковель”
  На чемпіонаті світу за звання найсильнішої нації планети у Буковелі команда українських стронґменів (ліворуч) у протистоянні з російською командою у вправі ”тягни-штовхай”
На чемпіонаті світу за звання найсильнішої нації планети у Буковелі команда українських стронґменів (ліворуч) у протистоянні з російською командою у вправі ”тягни-штовхай”

Сьомий командний чемпіонат світу за звання найсильнішої нації планети-2007 відбувся 3–7 серпня на гірськолижному курорті "Буковель", що на Івано-Франківщині. Цього домігся Роман Вірастюк, брат найсильнішого українця й володаря титулу "Найсильніша людина світу-2004" Василя Вірастюка. Роман — начальник управління у справах молоді та спорту Івано-Франківської обласної держадміністрації.

— У лютому планували провести чемпіонат у Ялті. Але щось не склалося, тому я почав думати над організацією змагань у нас, — розповідає "ГПУ" 39-річний Роман Вірастюк. — Трудився до останнього. Допомагати почали лише за два тижні до старту — підключилися облдержадміністрація, Секретаріат президента. Змагання транслювали на 200 країн світу. Намагалися зробити все так, аби ні за що не червоніти. Організатори витратили понад мільйон гривень.

У чемпіонаті брали участь представники Росії, Литви, Польщі, Німеччини, Фінляндії, Великої Британії, США та України. У кожній команді було по п"ять осіб. Нашу державу представляли Василь Вірастюк, Кирило Чупринін, Віктор Юрченко, Олександр Пеканов та Володимир Муравльов.

— Змагання були дуже складними. Постійно змінювався лідер. То литовці, то росіяни, то американці, — розповідає Василь Вірастюк, 33 роки. — Ми почали перемагати лише в останніх конкурсах.

До фіналу вийшли чотири команди: Литва, Росія, США та Україна. Василь Вірастюк каже, що перемогу пророкували литовцям. Але в результаті вони отримали четверте місце.

Литовські важкоатлети вважали своїм головним суперником українців.

— Два года мы боремся с Украиной. Но самый сильный соперник то, что Украина — дома. Если были б не дома, тогда легче было б нам, — каже капітан литовців Жидрунас Савіцкас. — Когда мы в Литве, у нас тоже тяжело выиграть.

У фіналі стронґмени змагалися в семи видах вправ: однією рукою піднімали 92-кілограмову гантель, потім — колоду, тримали колони Геркулеса, перекидали 200-кілограмові кулі, перетягували автомобіль вагою 32 т, присідали, тримаючи 360 кг, та бігали з такою ж вагою.

Наша команда посіла перше місце. Це вже четверта перемога українців в історії змагань. На другій сходинці чемпіонату — США, на третій — Росія. Призерам вручили медалі та грошові премії. Скільки отримали українці, капітан команди не каже. Мовляв, змагалися не за гроші, а за престиж держави.

Командний чемпіонат світу "Найсильніша нація планети" проходить із 2000-го. Україна перемагала в 2003, 2004 та 2006 роках. Головний претендент на проведення наступних змагань — Литва.

Зараз ви читаєте новину «Українці стали найсильнішою нацією планети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі