середа, 13 квітня 2011 01:15

Українці привезли з Лівії пральні машини

Корабель "Костянтин Ольшанський" з евакуйованими з Лівії українцями 11 квітня близько 14.00 прибув у Севастопольський торговий морський порт. Уперше в історії міста військове судно пришвартувалося в порт для цивільних.

— Привезли 113 людей. Із них 85 українців, 16 білорусів, троє лівійців та громадяни інших держав, — каже Олег Волошин із Міністерства закордонних справ. — Евакуація кораблем обійшлася недешево, але це найбезпечніший спосіб.

Вартості експедиції дипломат не називає. "Ольшанський" відправився з України до Лівії 23 березня. 4 квітня вирушив назад.

— Спочатку, під час самої евакуації, люди були дещо розгублені, залякані, — розповідає 45-річний Вадим Тахтаулов, заступник командира корабля. — Таке враження, що вони до кінця не усвідомлювали, де знаходяться та що роблять. Деякі принесли майже всі свої речі — велосипеди, пральні машини, телевізори, величезні баули. Інші приїхали з дальніх районів Лівії з порожніми руками. Їх перевіряли на кожному блок-посту, обшукували, забирали речі.

Вадим Тахтаулов каже, що пасажири заспокоїлися на другий день поїздки.

— Діти слухалися, коли ми їм робили зауваження. Люди з розумінням поставилися до деякого військового дискомфорту — вузьких ліжок у кубриках (каюта на військовому кораблі. — "ГПУ"). Єдине, що людей налякав шторм у Середземному морі, багатьох нудило, особливо жінок.

У порту прибулих зустрічали рятувальники. Відкрили кабінет психологічної допомоги, але її ніхто не потребував.

— Ще їм посприяли митники — за годину оформили документи, це небачена швидкість, — розповідає Ірина Звонова із Севастопольського управління з надзвичайних ситуацій.

— Менше ніж за дві години вони були вже в готелі, — каже Олена Катаєва, працівниця Севастопольського порту. — Помітила, що деякі люди були не дуже раді — все таки залишили в Лівії роботу.

Із початку військових дій у Лівії евакуювали загалом 568 українців.

Зараз ви читаєте новину «Українці привезли з Лівії пральні машини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі