субота, 24 грудня 2022 00:20

Українці отримали Нобелівську премію

Нобелівську премію миру 2022 року отримала українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод". Українці вперше отримують нагороду такого рівня.

— Наш центр заснований 2007-го, — каже голова "Центру громадянських свобод" 39-річна Олександра Матвійчук. — Від початку повномасштабного російського вторгнення задокументували 21 тисячу воєнних злочинів: умисне знищення шкіл, лікарень, церков, будинків, обстріли евакуаційних коридорів, гуманітарних місій. Також — викрадення, катування, вбивство, ґвалтування чоловіків, жінок і дітей.

Українці розділили нагороду з правозахисником Олесем Біляцьким із Білорусі і російською організацією "Меморіал".

— Товариство "Меморіал" у Росії заборонене та знищується, його активістів убивали і кидали до в'язниць. Зокрема, за розслідування сталінських злочинів проти українських діячів, — коментує журналіст Віталій Портников, 55 років. — Отримати нагороду спільно з "Меморіалом" — честь. Те саме стосується і білоруської "Вясни".

Активісти з товариства "Меморіал" не підтримують агресивної політики Путіна, — каже науковець Євген Дикий, 49 років. — Обережно опонують кремлівській пропаганді. Були однією з найстаріших правозахисних організацій у Росії й у 1990-ті мали авторитет, але проґавили поворот РФ на рейки нацизму й пізно почали називати речі своїми іменами. Тим часом отримували гранти, а як рашизм остаточно підім'яв усе під себе, повиїжджали в еміграцію з гарантіями політичного притулку.

Західні інтелігенти не наважилися відзначити лише Україну. "Нобеля" дали нам, білорусам та росіянам. Знову ж таки — у рамках московської парадигми "трьох братніх народів".

Зараз ви читаєте новину «Українці отримали Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі